Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την παγκόσμια ηλιακή αγορά το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών, μετά την Ισπανία. Συγκεκριμένα, η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 19.1%, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17.5% και η Χιλή στην τρίτη θέση με ποσοστό 17.0%. Αυτά τα νούμερα αποτελούν ένδειξη ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα θεωρητικά συμβάλουν στην κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης σε αρκετές αγορές, βάσει της εγκατεστημένης ισχύος στο τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι εκτιμήσεις που βασίζονται στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ στο τέλος του έτους και μπορεί να διαφέρουν από τα επίσημα στοιχεία παραγωγής φωτοβολταϊκών σε ορισμένες χώρες.

Ωστόσο, αναφέρεται ότι μπορούν να θεωρηθούν ως ενδεικτικοί αριθμοί που επιτρέπουν την σύγκριση μεταξύ των χωρών, χωρίς να αντικατοπτρίζουν τα επίσημα στοιχεία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, εννέα χώρες κατέγραψαν ρυθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών πάνω από το 10%, ενώ το προηγούμενο έτος ήταν μόνο επτά. Οι συντάκτες της έκθεσης επίσης επισημαίνουν ότι οι υψηλοί ρυθμοί διείσδυσης δεν περιορίζονται μόνο σε χώρες με χαμηλή κατανάλωση ή έντονη ηλιοφάνεια, καθώς η Γερμανία και η Ινδία βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες ως προς τον ρυθμό διείσδυσης, όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Αντίθετα, η αυξανόμενη εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί το καίριο στοιχείο που επιτρέπει την ανταπόκριση στην αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση μέσω ηλιακών συστημάτων. Οι δύο κύριες αγορές, δηλαδή η Κίνα με ποσοστό 6,5% και η Ευρώπη με ποσοστό 8,8%, επιβεβαιώνουν το παραπάνω.

Συνολικά, η συμβολή των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτρική ενέργεια υπολογίζεται στο 6,2% παγκοσμίως.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι η σημασία των διαγωνισμών για την ανάπτυξη του τομέα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, οι διαγωνισμοί συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο κινητήριο μοχλό για τα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά συστήματα (utility scale) το 2022, παρά την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό οδήγησε σε περισσότερες συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) ή στην επιλογή της “merchant PV”.

Όσον αφορά το “merchant PV”, σύμφωνα με την έκθεση, αναφέρεται ότι αυτή η πρακτική αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι επενδυτές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, αποφεύγοντας έτσι τους περιορισμούς που σχετίζονται με τους διαγωνισμούς (περιορισμένος χρόνος, περιοριστικοί όροι, ανεπαρκής ποσότητα προς δημοπρασία κλπ) ή ως μοναδική εναλλακτική λύση όταν έχουν καταργηθεί τα υπάρχοντα συστήματα υποστήριξης.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών εκτιμάται ότι έφτασε τα 240 GW μέχρι το τέλος του 2022, με την Κίνα να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 106 GW, ακολουθούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 38,7 GW και τις Ηνωμένες Πολιτείες με 18,6 GW, όπως φαίνεται στην παρακάτω επισκόπηση για το περασμένο έτος.