Το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα του 48% τον Μάιο, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), αποτελώντας ένα ακόμα ενθαρρυντικό σημάδι για τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Την ίδια περίοδο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, που κάποτε ήταν το κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα, αντιστοιχούσε μόλις στο 5%. Την υψηλότερη ανανεώσιμη παραγωγή καταγράφηκε στις 6 Μαΐου, όταν φτάσει τα 6.055 MWh την 1 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, για συνολικά 21 ώρες τον Μάιο, το 90% της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Την 6η και 7η Μαΐου, η παραγωγή πράσινης ενέργειας υπερκάλυψε τη συνολική ζήτηση για 7 ώρες. Το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε κατά τον περασμένο μήνα προήλθε από καθαρές πηγές, δηλαδή ήλιο, αέρα και νερό.

Η αναλυτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα αναδεικνύει την ταχεία πρόοδο που σημειώνει η χώρα μας στην υιοθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με την έκθεση, κατά το έτος 2022, η νέα “πράσινη” ισχύς που εγκαταστάθηκε, περιλαμβάνοντας αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ανήλθε σε περίπου 1,5 GW. Αυτό συνέβαλε στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, που ανέρχεται σε 13,9 GW, αντιπροσωπεύοντας το 60% της συνολικής ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Το περασμένο έτος, η Ελλάδα κατέλαβε την έβδομη θέση παγκοσμίως όσον αφορά το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Το ετήσιο ρυθμό αύξησης της εγκατεστημένης “πράσινης” ισχύος ήταν περίπου 12% το προηγούμενο έτος, αντανακλώντας την ανάπτυξη μιας αγοράς που προχωρά με γοργούς ρυθμούς και παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις. Είναι αντιπροσωπευτικό το γεγονός ότι τα έργα που είτε βρίσκονται υπό κατασκευή, είτε έχουν λάβει περιβαλλοντική άδεια και περιμένουν έγκριση για σύνδεση στο δίκτυο (δηλαδή τη λήψη τελικών όρων σύνδεσης), ανέρχονται σε περίπου 30 GW. Αυτή η ισχύς υπερβαίνει τόσο τον στόχο του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος για το τέλος της δεκαετίας (28 GW), όσο και την υποδοχή του δικτύου μεταφοράς, βάσει των επενδύσεων που έχουν προγραμματιστεί για την επέκτασή του τα επόμενα χρόνια.

Με γνώμονα την ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα, έχουν προκύψει προβλήματα λόγω της έλλειψης υποδομών αποθήκευσης της “πράσινης” ενέργειας. Αυτό αφορά την ανάγκη για περικοπές στην εισαγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο κατά τις περιπτώσεις υπερπαραγωγής “πράσινου” ηλεκτρισμού και χαμηλής ζήτησης, με αποτέλεσμα να απειλείται η σταθερότητα του συστήματος. Συνεπώς, η έμφαση μετατίθεται στην ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης, όπως μπαταρίες και μεγάλα υδροηλεκτρικά/αντλησιοταμιευτικά έργα.