Σύμφωνα με το BloombergNEF, προβλέπεται ότι έως το 2030 θα ενσωματωθούν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα πρόσθετα 11 GW φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μικρής και μεγάλης κλίμακας, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2022. Αυτό υποδηλώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ενέργειας στην Ευρώπη, Ανδρέας Gandolfo, παρουσίασε αυτές τις κύριες εκτιμήσεις του BloombergNEF για το μέλλον του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις δύο βασικές τεχνολογίες, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Large Scale Solar SE που διοργανώθηκε μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα, το BloombergNEF προβλέπει αύξηση τόσο στις μικρές φωτοβολταϊκές μονάδες ενέργειας, που αφορούν κυρίως σε οικιακές εγκαταστάσεις, όσο και στις μεγάλες μονάδες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η πρόβλεψη για τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών το 2030 υπερβαίνει σημαντικά τον στόχο που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα όσον αφορά την εγκατεστημένη ισχύ της τεχνολογίας.

Βασιζόμενο στις αναλύσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, το BloombergNEF επιβεβαιώνει την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της Ευρώπης όσον αφορά τη σχετική ανάπτυξη ηλιακής ισχύος και την προσθήκη νέας ισχύος στην περίοδο από το 2022 έως το 2030.

Επιπρόσθετα, από την παρακάτω διαφάνεια φαίνεται ότι η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών διατηρεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, παρουσιάζοντας αξιόλογα περιθώρια για το μέλλον.

Σύμφωνα με το BloombergNEF, η εκτίμησή του για τα χερσαία αιολικά δείχνει μια αύξηση της ισχύος κατά 2,7 GW μεταξύ του 2022 και του 2027. Παρατηρείται ότι ο κλάδος των αιολικών εγκαταστάσεων καταγράφει μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύνολο Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, και στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς των φωτοβολταϊκών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο αντίκτυπος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας αυξάνεται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι η εβδομάδα από τις 12 έως τις 18 Ιουνίου, κατά την οποία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέλαβαν ένα σημαντικό μερίδιο στην ημερήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα.