Η αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο αυξήθηκε κοντά στα 5 GW. Συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα ανήλθε στα 4.935,4 MW. Αυτή η πληροφορία προέρχεται από την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Σύμφωνα με τη Στατιστική, κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2023, προστέθηκαν στο δίκτυο 77 νέες ανεμογεννήτριες με συνολική αποδιδόμενη ισχύ 252,5 MW. Αυτό αντιστοιχεί σε επενδύσεις ύψους άνω των 260 εκατ. ευρώ. Παρατηρείται αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το τέλος του 2022.

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα επιταχύνθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τον αριθμό των νέων ανεμογεννητριών που συνδέθηκαν στο δίκτυο να υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό του 2022. Αυτή η επιτάχυνση οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων αιολικών επενδύσεων, χάρη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου και των επαγγελματιών της αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, υπήρχαν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί περισσότερα από 600 MW νέων αιολικών πάρκων. Η σημαντική πλειοψηφία αυτών των πάρκων αναμένεται να συνδεθεί στο δίκτυο μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Επιπλέον, άλλα 450 MW βρίσκονται σε φάση συμβολαιοποίησης ή η κατασκευή τους είναι στα πρόθυρα. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε άλλα 400 MW που έχουν επιλεγεί μέσω διαγωνισμών και έχουν καταθέσει τις απαιτούμενες εγγυητικές ενώσεις, αλλά δεν ανήκουν σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αιολική ισχύς αναμένεται να φτάσει κοντά στα 6,5 GW μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Φυσικά, εάν υπερνικηθούν τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα, η ισχύς αυτή μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα διατηρεί την πρωτοπορία στις αιολικές εγκαταστάσεις, καθώς φιλοξενεί 2.110 MW (43%) της συνολικής αιολικής ισχύος. Ακολουθεί η Πελοπόννησος με 639 MW (13%), ενώ η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη βρίσκεται στην τρίτη θέση με 534 MW (11%).