Στα απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που περιλαμβάνονται σε έκθεση του EMBER, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τις κορυφαίες επιδόσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Συγκεκριμένα, σε σύνολο 17 χωρών καταγράφηκαν ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με την Ελλάδα και τη Ρουμανία να ξεπερνούν το 50% για πρώτη φορά, ενώ οι Δανία και Πορτογαλία ξεπερνούν το 75%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στην έκθεση του EMBER.

Σύμφωνα με την έκθεση, η γρήγορη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια επέτρεψε τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα μεμονωμένα κράτη-μέλη να καταγράψουν εντυπωσιακά επιτεύγματα κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Το ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικές και φωτοβολταϊκές πηγές υπερέβη το 30% στο επίπεδο της ΕΕ για πρώτη φορά κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, και συνολικά υπερέβη το ποσοστό παραγωγής από ορυκτά καύσιμα τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, το EMBER επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα αντικατούν τις προσπάθειες επιτάχυνσης στην υιοθέτηση των ΑΠΕ, ειδικά με εντυπωσιακές επιδόσεις στον τομέα της φωτοβολταϊκής ενέργειας.

Μετά το ρεκόρ των 33 GW το 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης συνεχίστηκε και το 2023. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η Γερμανία επέδειξε την καλύτερη απόδοση με 6.5 GW (+10%) νέας εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος, ενώ η Πολωνία αυξήθηκε κατά 2 GW (+17%) και το Βέλγιο κατά 1.2 GW (+19%).

Ένα ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, η οποία στο πρώτο εξάμηνο εγκατέστησε 2.5 GW νέας ισχύος, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους είχε εγκαταστήσει 3 GW. Τέλος, η Γαλλία αυξάνει την ισχύ της κατά 600 MW, ενώ η Ισπανία προσδοκά να ολοκληρώσει το έτος με εγκατεστημένη ισχύ 7 GW, σε σύγκριση με τα 4.5 GW του 2022.

Όσον αφορά τις τιμές, όπως παρουσιάζονται στο παρακάτω διάγραμμα από τη μελέτη του EMBER, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση από τα υψηλά σημεία που είχαν επιτευχθεί, αλλά παραμένουν υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2020.