Η σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας φαίνεται να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας ακόμα ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν πρόσφατα. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο διαρκής καύσωνας ενίσχυσε τη ζήτηση ρεύματος για τα κλιματιστικά.

Όπως φάνηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, η ηλιακή ενέργεια αναδεικνύεται ως κατάλληλη πηγή για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής ζέστης. Αυτό συμβαίνει καθώς η ακτινοβολία του ηλίου είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας, όταν είναι επίσης υψηλή η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για ψύξη.

“Η σημαντική αύξηση της ηλιακής ενέργειας ουσιαστικά αντισταθμίζει τις αιχμές στη ζήτηση για κλιματισμό,” σχολίασε ο Κρίστιαν Ρούμπι, γενικός γραμματέας της ομάδας βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση στην Ισπανία.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ισπανία και η Ελλάδα βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες που παίρνουν την πρωτοβουλία στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, με στόχο να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας που παρουσιάστηκαν πέρυσι, και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια έπειτα από την κρίση με τη Ρωσία στην Ουκρανία.”

Σύμφωνα με την ισπανική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου Red Electrica, η Ισπανία πρόσθεσε μια ιστορική εγκατεστημένη ισχύς 4,5 γιγαβάτ στον τομέα της ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας το περασμένο έτος, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας τον Ιούλιο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ember, το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας στο συνολικό ηλεκτρικό ρεύμα της Ισπανίας ανήλθε σχεδόν στο 24% τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ανεβαίνοντας από το 16% τον Ιούλιο του 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Refinitiv, στην Ιταλία, όταν οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση για ψύξη οδήγησαν σε αύξηση της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Σικελία στις 24 Ιουλίου, σχεδόν το ήμισυ της υπερβολικής ζήτησης – περίπου 1,3 GW – καλύφθηκε από ηλιακή ενέργεια. Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Σικελία τον προηγούμενο μήνα ήταν περίπου διπλάσια σε σχέση με αυτή του Ιουλίου του 2022.

Το πρακτορείο Reuters αναδεικνύει ειδικά την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο φορέας υπεύθυνος για το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ επισήμανε τις ζημιές που προκλήθηκαν σε τμήματα του δικτύου λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα.

Ωστόσο, η αυξημένη παραγωγή ηλιακής ενέργειας συνέβαλε στην κάλυψη της ζήτησης. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, κατά τη διάρκεια της αιχμής ζήτησης ισχύος της Ελλάδας φέτος, επίσης στις 24 Ιουλίου, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν τα 3,5 GW από τη συνολική ζήτηση 10,35 GW.

Ακόμη, ακόμη και σε πιο δροσερές και λιγότερο ηλιόλουστες δυτικές χώρες όπως το Βέλγιο, η ηλιακή ενέργεια έχει καλύψει περισσότερο από το 100% της επιπλέον ενέργειας που απαιτείται κατά τη διάρκεια της αύξησης της ζήτησης ενέργειας κατά τη μεσημβρινή περίοδο.