Το 2022, η ελληνική αγορά εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (MWp) από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος για επενδύσεις που διατηρείται σταθερό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία, βασισμένα στις τελευταίες δημοσιευμένες πληροφορίες από τα ΔΕΔΔΗΕ (Αυγ. 2023), ΑΔΜΗΕ (Ιούνιος 2023) και ΔΑΠΕΕΠ (Μάρτιος 2023), τα φωτοβολταϊκά αντιστοιχούσαν στο 85% της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς.

Το 2022, η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης αυξήθηκε δραματικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στην Ευρώπη το 2022 όσον αφορά το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από φωτοβολταϊκά, βρισκόμενη πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Αυτό το ποσοστό ήταν τρίπλασιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ήταν ακόμη δέκατη όσον αφορά την παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών ανά κάτοικο, με μέση τιμή 526 W/κάτοικο. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά ανέλαβαν το 39% της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης όλων των νοικοκυριών στη χώρα.

Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν την πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με πάνω από 60,500 εγκατεστημένα συστήματα σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2022, και αυτός ο αριθμός αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Επιπλέον, είναι πλέον η πιο οικονομική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με το κόστος των φωτοβολταϊκών πάνελ να έχει μειωθεί κατά 90% από το 2009 μέχρι σήμερα.

Χάρη στη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, το 2022 καταφέραμε να αποτρέψουμε την εκπομπή 4,6 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή η ποσότητα CO2 αντιστοιχεί στην εκπομπή που προκαλούν 3,7 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα οποία καλύνουν μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος αυτό είναι συγκρίσιμο με αυτό που θα επιτυγχάναμε αν φυτεύαμε 119,2 εκατομμύρια πυκνόφυτα δέντρα ή, αντίστοιχα, 72,7 εκατομμύρια φυλλοβόλα δέντρα στις αστικές περιοχές και τα αφήναμε να αναπτυχθούν για μια δεκαετία.