Την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκε ένα νέο ρεκόρ στην παραγωγή “πράσινης” ενέργειας, όταν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κάλυψαν το 140% της ηλεκτρικής ζήτησης. Το πλεόνασμα παραγωγής διοχετεύτηκε σε εξαγωγές, και ταυτόχρονα η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας μηδενίστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ, η αυξημένη παραγωγή ενέργειας από αιολικούς και ηλιακούς πόρους επέφερε αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή:

  • Για συνεχόμενες 10 ώρες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κάλυπτε τη συνολική ηλεκτρική ζήτηση ακόμη και με ποσοστά που φτάνανε το 140%.
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η συμμετοχή της λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα ήταν μηδενική, με αποτέλεσμα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ηλεκτροπαραγωγή να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η χώρα εξήγαγε μεγάλες ποσότητες από το ενεργειακό της πλεόνασμα μέσω των διασυνοριακών συνδέσεων.

Ο Διαχειριστής τονίζει ότι, “Εν μέσω ενεργειακής μετάβασης και κλιματικής κρίσης, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει να αναπτύσσει και να ενισχύει το Σύστημα Μεταφοράς, δημιουργώντας σύγχρονες και ανθεκτικές υποδομές. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για ακόμη περισσότερα πράσινα ρεκόρ και αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια σε όλη την Ελλάδα.”