Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που είχαν αυξημένη παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με μια έκθεση από το Ember, παρότι η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο αναμενόταν, 50 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν ιστορικά υψηλά επίπεδα παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, 24 από τα 27 κράτη μέλη σημείωσαν αναβαθμισμένες επιδόσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ember, η Ολλανδία αυξήθηκε στην παραγωγή φωτοβολταϊκής ενέργειας, παράγοντας 3.5 TWh τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με τα 2,3 TWh τον Ιούνιο του 2022. Αντίστοιχα, η Πολωνία αυξήθηκε, παράγοντας 1,9 TWh τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τα 1,2 TWh τον Μάιο του 2022. Ανάλογες αυξήσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Ασία (συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και της Κίνας), τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σημειώνεται ότι παγκοσμίως, η Κίνα συνέχισε να ηγείται στην προσθήκη νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως φαίνεται στην παρακάτω διαφάνεια από την έκθεση.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αντιπροσωπεύει το 91% της παγκόσμιας ανάπτυξης στην αιολική ενέργεια και το 43% στη φωτοβολταϊκή ενέργεια κατά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Στις επόμενες θέσεις ακολουθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία, όπου ο καθένας κατέχει περίπου το 12% του παγκόσμιου μεριδίου στην ανάπτυξη αυτών των ενεργειακών πηγών.

Γενικά, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτέλεσαν τις δύο κυρίαρχες πηγές ενέργειας που αυξήσανε σημαντικά το μερίδιό τους στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Συνολικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα κάλυψαν το 14.3% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή 1,930 TWh, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το 5.5% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχονταν από φωτοβολταϊκά, ενώ το 8.8% από αιολικές πηγές.