Η φωτοσύνθεση αποτελεί μια σημαντική βιοχημική διαδικασία για τους φυτικούς οργανισμούς, καθώς μετατρέπει τη φωτεινή ενέργεια σε χημική ενέργεια. Παρόλο που έχουν αποκαλυφθεί πολλοί μηχανισμοί αυτής της διαδικασίας, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά μυστικά που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», η φωτοσύνθεση μπορεί να παραχθεί με νέους τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καινοτόμες μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Μια ομάδα ερευνητών από διάφορες επιστημονικές περιοχές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, έχει μελετήσει τα πρώτα στάδια της φωτοσύνθεσης και έχει ανακαλύψει νέους τρόπους εξαγωγής ενέργειας από αυτή τη διαδικασία. Αυτό το εύρημα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων, καθαρών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γρήγορες φασματοσκοπικές τεχνικές για να μελετήσουν την κίνηση της ενέργειας και ανακάλυψαν ότι οι χημικές ουσίες που εξάγουν ηλεκτρόνια από τις μοριακές δομές της φωτοσύνθεσης, το κάνουν σε αρχικά στάδια και όχι αργότερα, όπως προηγουμένως πίστευαν. Αυτό θα μπορούσε να καθιστά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης πιο αποτελεσματική για την παραγωγή καθαρών καυσίμων από τον ήλιο. Επιπλέον, αυτή η ικανότητα ρύθμισης της φωτοσύνθεσης θα μπορούσε να κάνει τις καλλιέργειες πιο ικανές να αντέχουν το έντονο ηλιακό φως. Αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους παραγωγής καθαρής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Λόρα Γουέι, μία από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης από το Τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου, που τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τουρκού στη Φιλανδία, αναφέρει ότι τα ηλεκτρόνια που παράγονται από τη φωτοσύνθεση μπορούν να διασπαρεί σε ολόκληρο το σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι είναι προσβάσιμα. Η ανακάλυψη αυτού του μονοπατιού είναι σημαντική, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.