Ένας δήμος στην Ελλάδα αναλαμβάνει την παραγωγή της δικής του ενέργειας για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Οι κάτοικοι της Χάλκης, σε συνεργασία με τον Δήμο τους, καταφέρνουν να καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες χάρη στο φωτοβολταϊκό πάρκο του νησιού, που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος GReco Islands. Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός ρεύματος των κατοίκων μηδενίζεται.

Η πρωτοβουλία GR-eco Islands, μέσω του υπερσύγχρονου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Χάλκη (κατασκευής ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.), προσφέρει στους κατοίκους του νησιού τη δυνατότητα να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, χρησιμοποιώντας τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (Net-Metering) και να μηδενίσουν τους λογαριασμούς τους για το καταναλωθέν ρεύμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 34% των λογαριασμών ρεύματος που εκδίδονται από τη ΔΕΗ για την περίοδο ενός έτους έχουν αρνητικό πρόσημο, το 40% είναι κάτω από 100,00€ και το 26%, κυρίως για επιχειρήσεις, φτάνει έως τα 800,00€.

Το περασμένο έτος, η συνολική εξοικονόμηση υπερέβη τα 200.000€, ενώ το φωτοβολταϊκό πάρκο της Χάλκης συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 2.246kg. Η Χάλκη αποτελεί το πρώτο νησί που εφαρμόζει το GR Eco Islands, το οποίο αποτελεί μέρος της εθνικής πρωτοβουλίας για την ολοκληρωμένη πράσινη μετάβαση των μικρών νησιών. Η Ελληνική Κυβέρνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής μέσω αυτής της πρωτοβουλίας.

Μετά από έναν χρόνο από την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, το πρόγραμμα GR-eco Islands αξιοποιεί την επιτυχημένη εμπειρία και τα αποτελέσματα που προέκυψαν από το έργο στη Χάλκη στον ενεργειακό κατά βάση τομέα. Η Ενεργειακή Κοινότητα Χάλκης «Κάλχιον», η συμμετοχή των κατοίκων και των επιχειρήσεων και η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν παραδείγματα που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές και χώρες στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Ο Άγγελος Φραγκάκης, δήμαρχος της Χάλκης, αναφέρει ότι η πόλη του έχει εισέλθει στην εποχή της αειφορίας και έχει μετατραπεί σε ένα πρότυπο πράσινης οικονομίας. Με την υιοθέτηση της ενεργειακής αυτονομίας, των ψηφιακών καινοτομιών και της πράσινης κινητικότητας, η Χάλκη έχει επιτύχει ένα ορατό αποτέλεσμα με 100% κοινωνικό πρόσημο για το νησί και τους ανθρώπους του. Η μετατροπή σε Πράσινο Νησί, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό πάρκο και η μείωση των λογαριασμών ρεύματος μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, αποδεικνύουν ότι η ποιότητα ζωής και η ευημερία μπορούν να βελτιωθούν με σκληρή δουλειά, συνεργασία, όραμα, μεράκι, καινοτομία και εμπιστοσύνη.

Ο Δήμος Χάλκης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς μια σειρά αξιόλογων ατόμων και φορέων, που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση ενός σημαντικού έργου. Ειδικότερα, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Αντιδήμαρχο Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χάλκης και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης «Κάλχιον», για τον αφοσιωμένο και ανιδιοτελή ρόλο τους στο έργο. Ταυτόχρονα, η ευγνωμοσύνη του Δήμου απευθύνεται στην Ελληνική Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και πολλές επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν στην υλοποίηση του έργου, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΔΔΗΕ, η ΟΜΕΧΟΜ VINCI ENERGIES, η AKUO ENERGY GREECE, η Spyropoulos S.A, ο Όμιλος ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ CITROEN, ALD Automotive, Vodafone, Παπαστράτος, και όλους όσοι συνέβαλαν στην παραπάνω προσπάθεια υλοποίησης του έργου.