Σήμερα, οι αντιπρόσωποι της ΕΕ πέτυχαν μια πολιτική συμφωνία που επιδιώκει να ενισχύσει τους φιλόδοξους στόχους της Ένωσης για την ανανεώσιμη ενέργεια. Συγκεκριμένα, στόχος της είναι η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030. Αυτό αποτελεί σημαντικό μέτρο για την επιτυχή καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

Στο Twitter, το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρκους Πίπερ ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν για τον στόχο του 42,5% της ενέργειάς της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν αιολική και ηλιακή ενέργεια, με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη της ΕΕ πριν από την εφαρμογή της. Συνήθως, αυτές οι ψηφοφορίες είναι τυπικές και επικυρώνουν τη συμφωνία χωρίς τροποποιήσεις. Η εν λόγω συμφωνία θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της ΕΕ για το ποσοστό της ανανεώσιμης ενέργειας, το οποίο ήταν καθορισμένο στο 32% έως το 2030.

Το 2021, η ΕΕ ήταν προσκολλημένη στον στόχο της για το 22% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ διαφέρουν σημαντικά ως προς την ανανεώσιμη ενέργεια που χρησιμοποιούν, με τη Σουηδία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, παίρνοντας το 63% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές, ενώ άλλες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Ιρλανδία αξιοποιούν λιγότερο από το 13% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Για να επιτύχει η ΕΕ τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή, είναι απαραίτητη μια γρήγορη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι νομικά δεσμευτικοί στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ έχει αποφασίσει να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας μέχρι το 2027. Για να το πετύχει, σχεδιάζει μαζικές επενδύσεις σε αιολικά και ηλιακά πάρκα, προωθώντας την τοπική παραγωγή ενέργειας χαμηλού άνθρακα. Αυτή η αλλαγή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κρίσιμη για την ΕΕ για να πετύχει τους στόχους της για την κλιματική αλλαγή.