Γάλλοι επιστήμονες ερευνούν μια νέα γενιά ηλιακών πάνελ περοβσκίτη-σιλικόνης με στόχο τη μέγιστη δυνατή απόδοση στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Ένα από τα πλεονεκτήματά τους είναι το χαμηλό κόστος σε συνδυασμό με υψηλότερη απόδοση σε σχέση με άλλα φωτοβολταϊκά.

Μετά από συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας και της ιταλικής εταιρείας Enel που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναπτύχθηκε ένα καινούριο ηλιακό πάνελ που αποδίδει 26,5% και έχει μέγεθος 9 τετραγωνικά εκατοστά, ενώ η τάση ανοιχτού κυκλώματος ξεπερνά τα 1,880 mV.

Οι επιστήμονες επιτέλους κατάφεραν να βελτιώσουν την απόδοση του ηλιακού πανελού περοβσκίτη-σιλικόνης σε ποσοστό 26,5%, αυξάνοντας κατά ελάχιστο την προηγούμενη απόδοση του 25,8% που είχαν καταφέρει στο τέλος του 2022. Ο στόχος τους είναι να φτάσουν το 30% και να βγάλουν στην παραγωγή πάνελ νέας γενιάς το 2026. Παρόλο που η διαφορά μεταξύ τους και των πάνελ πιρυτίου φαίνεται μικρή, η βελτίωση που επιτυγχάνουν τα νέα υλικά είναι σημαντική στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Αυτή η βελτίωση οφείλεται εν μέρει στις διορθώσεις που έγιναν στα τόνους του πάνελ.

Το 2009 δημιουργήθηκαν τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάνελ από περοβσκίτη, με απόδοση μόλις στο 3%. Από τότε, οι επιστήμονες αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις για να βελτιώσουν το υλικό, όπως το πρόβλημα της γρήγορης αποσύνθεσης σε υγρασία. Πλέον, τα λεπτά ηλιακά πάνελ από περοβσκίτη και άλλα υλικά έχουν βελτιωθεί σημαντικά και παρέχουν απόδοση που υπερβαίνει το 30%. Το Κέντρο Helmholtz στο Βερολίνο κατέχει το ρεκόρ απόδοσης πάνελ με κυψέλες περοβσκίτη και σιλικόνης, με δυνατότητα αξιοποίησης 32,5% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Παρόλα αυτά, αυτά τα προηγμένα πάνελ δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στην αγορά.

Οι έρευνες για τη βελτίωση των φωτοβολταϊκών πάνελ δεν σταματούν ποτέ και οι επιστήμονες συνεχίζουν να αναζητούν νέα υλικά που θα ενισχύουν την απόδοση και θα μειώνουν το κόστος κατασκευής. Πρόσφατα, ο διάσημος επιχειρηματίας Έλον Μασκ προκάλεσε αίσθηση δίνοντας μια πρώτη γεύση από τα ηλιακά πάνελ που θα παράγει η εταιρεία του, η Tesla, το 2024. Αυτά τα πάνελ από φεροηλεκτρικά κρύσταλλα είναι λεπτότερα, ελαφρύτερα και πιο οικονομικά από τα κλασικά ηλιακά πάνελ που χρησιμοποιούνται σήμερα. Μάλιστα, η πρόοδος στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών πάνελ είναι τόσο μεγάλη που στο πανεπιστήμιο Swansea κατάφεραν να εκτυπώσουν για πρώτη φορά ένα φωτοβολταϊκό πάνελ από περοβσκίτη, αναμένοντας περαιτέρω βελτιώσεις στο μέλλον. Η αγορά των φωτοβολταϊκών προϊόντων αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο μέλλον.