Σύμφωνα με μια έκθεση του κέντρου μελετών για ενεργειακά ζητήματα Ember, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, έφθασε στο 12% του συνόλου το 2022, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Παρόλα αυτά, η παραγωγή ηλεκτρισμού από την καύση άνθρακα και τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν τον κύριο ηλεκτροπαραγωγικό πόρο σε όλο τον κόσμο, παραμένοντας πίσω από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και η απόφαση της Μόσχας να κλείσει αγωγούς αερίου οδήγησε σε αύξηση των τιμών και αναγκάστηκε τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την ενεργειακή τους πολιτική και να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με την έκθεση του κέντρου μελετών για ενεργειακά ζητήματα Ember, οι ανανεώσιμες πηγές (αιολική και ηλιακή) κατάφεραν να ανέλθουν στο 12% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας το 2022, ενώ οι “καθαρές” μορφές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής ενέργειας, έφθασαν το 39%, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ. Το υπόλοιπο 61% της παραγωγής ηλεκτρισμού προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (αέριο, πετρέλαιο, άνθρακας).

Το Ember δημοσίευσε την τέταρτη ετήσια έκθεση για την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρισμού, βασιζόμενο σε ανοικτές πηγές από 78 χώρες που καλύπτουν το 93% της παγκόσμιας ζήτησης. Σύμφωνα με αυτήν, το 2022 η παραγωγή ηλεκτρισμού από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πλαίσια ανήλθε στο 12%, επιτυγχάνοντας ένα «ρεκόρ» και ανεβαίνοντας από το 5% το 2015 και το 10% το 2021. Αυτό κάλυψε το 80% της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το υπόλοιπο 88% της παραγωγής προέρχεται από ορυκτά καύσιμα όπως αέριο, πετρέλαιο και άνθρακας.

Πάνω από 60 χώρες έχουν πλέον εξασφαλίσει πάνω από το 10% της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται σε αυτό το πεδίο, αφού το 22% της παραγωγής της προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με αύξηση 24% στην παραγωγή από φωτοβολταϊκά πλαίσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει βοηθήσει στη μείωση της καύσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Παρόλα αυτά, η παραγωγή από καύσιμα ορυκτών καυσίμων σημείωσε μια μικρή αύξηση (+1,1%) καθώς η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται.

Παρόλο που υπάρχουν βελτιώσεις, ο άνθρακας παραμένει η κυριότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού παγκοσμίως καθώς παρήχθη το 36% του ηλεκτρισμού με αυτόν τον τρόπο το 2022. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τις εκπομπές CO2 να φτάνουν τους 12 δισεκατομμύρια τόνους το 2022, αυξημένες κατά 1,3%. Αν όλος ο παραγόμενος ηλεκτρισμός παρήχετο από ορυκτά καύσιμα, η αύξηση θα ήταν περίπου 20% το 2022. Η κατανάλωση αερίων και άνθρακα για να καλυφθεί η ζήτηση προκάλεσε την αύξηση αυτών των εκπομπών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ember, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα ενδέχεται να έφτασε στο αποκορύφωμα της αύξησής της το 2022, και αναμένεται μια ελαφριά μείωση το 2023 (-0,3%) και μεγαλύτερες μειώσεις στο μέλλον, καθώς αυξάνεται η ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η συγγραφέας της έκθεσης, Μαλγκοζάτα Βίατρος-Μότικα, θεωρεί ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την παραγωγή ενέργειας και το κλίμα.