Η Ευρώπη επικεντρώνεται υπερβολικά στην επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κινδυνεύει να χάσει τις τεράστιες ευκαιρίες που αναδύονται στην αγορά εργασίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jan Vrins, διεθύνων σύμβουλος της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Navigant σε αποκλειστική συνέντευξη στο Energy Post.
 
Να σημείωσουμε ότι η Navigant ειδικεύεται στην ενεργειακή συμβουλευτική με σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε ΗΠΑ και Ευρώπη. “Βλέπουμε μια τεράστια μετατόπιση της αξίας να έρχεται στα επόμενα δέκα χρόνια στην αγορά ενέργειας. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα στην Ευρώπη”.
 
Ειδικότερα, το ενεργειακό στέλεχος σημειώνει στην συνεντευξή του πως η ενεργειακή μετάβαση ήδη αποτελεί γεγονός και πως το κρίσιμο των ημερών μας είναι η παραδοχή ότι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης είναι ο “κόσμος” των κατανεμημένων ενεργειακών πόρων. Αυτό σημαίνει όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που βρίσκονται στο παρασκήνιο: ενεργειακή αποδοτικότητα, ηλιακά σε στέγες, ηλεκτρικά οχήματα, έξυπνοι μετρητές, αποθήκευση ενέργειας σε κατοικίες, μικροδίκτυα.
 
“Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, οι κατανεμημένοι ενεργειακοί πόροι θα γνωρίσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάπτυξη 8 φορές ταχύτερη σε σύγκριση με την παραγωγή κεντρικών σταθμών. Στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη η ανάπτυξη μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη”, σχολιάζει ο ίδιος, φωτίζοντας την μετατόπιση του κέντρου βάρους που θα λάβει χώρα στην ενεργειακή αγορά του αύριο.
 
“Η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει ριζικά όλο το ενεργειακό μας σύστημα”, υπογραμμίζει ο Vrins. “ Το πως λειτουργεί, ποιοι είναι οι παραγωγοί, ποιοι είναι οι καταναλωτές – όλα είναι δυναμικά. Εκτιμούμε ότι μια τέτοια αλλαγή θα δημιουργήσει 1.1 τρισεκατομμύρια σε προστιθέμενη αξία παγκοσμίως μέχρι το 2030”.
 
Το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να αποκτήσουμε αυτή την αξία. Υπό το πρίσμα αυτό, ο Vrins δηλώνει έκπληκτος που βλέπει ευρωπαϊκές εταιρείες να μην είναι πλήρως προσαρμοσμένες και εναρμονισμένες με τις αλλαγές που συμβαίνουν. “Η Ευρώπη κάνει πάρα πολλά για να εδραιώσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πράγμα που είναι πολύ καλό”. Ωστόσο, εκτιμάει, πως δεν υπάρχει επαρκής συνειδητοποίηση του τρόπου με τον οποίο το σύστημα θα αλλάξει στο σύνολό του. Τα συστήματα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας είναι εν μέρει συγκεντρωμένα. Όμως το σύστημα βαίνει προς την αποκεντροποίηση όπου τα συστήματα κατανεμημένης παραγωγής αποκτούν κεντρική σημασία τόσο για την ισορροπία όσο και για την περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού συστήματος.
 
Τα μικροδίκτυα απαντούν σε προκλήσεις της ενεργειακής αγοράς
 
Μια άλλη τάση με σημαντική προστιθέμενη αξία είναι τα μικροδίκτυα όποτε υπογραμμίζει το κορυφαίο στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας. “Δεν ακούγονται πολλά γι αυτό το θέμα στην Ευρώπη αλλά στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα καυτό. Με τα μικροδίκτυα είναι δυνατόν να ομογενοποιηθούν διασπαρμένες μονάδες όπως για παράδειγμα σε επίπεδο μιας γειτονιάς. Πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική αξία στις κλίμακες μεταξύ των συγκεντρωμένων και των αποκεντρωμένων συστημάτων”. Ταυτόχρονα, μια ακόμη παράμετρος που καθιστά σημαντικά τα μικροδίκτυα είναι το στοιχείο της ενεργειακής ασφάλειας που προσφέρεται μέσα από τέτοιες υποδομές.
 
Μαέστρος… οι καθετοποιημένες Επιχειρήσεις Ενέργειας
 
Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή προοπτική και αντίληψη, ο Vrins πιστεύει πως ρόλο ενορχηστρωτή σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να παίξουν καθετοποιημένες εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των ενεργειακών εταιρειών (παραγωγή, προμήθεια, διανομή), το ακριβώς αντίθετο, σύμφωνα με το ίδιο, εμφανίζεται ως επιτυχημένο μοντέλο σε πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ. “Διαμένω στη Φλόριντα, όπου η FPL (Florida Power and Light) είναι η επιχείρηση κοινής ωφελείας. Δεν μπορώ να αλλάξω προμηθευτή”, ισχυρίζεται ο Vrins.
 
Όπως υποστηρίζει, η άποψη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι “ μια εταιρεία κοινής ωφελείας είναι στην καλύτερη θέση να αποφασίσει για παράδειγμα, που πρέπει να κατασκευαστούν τα μικροδίκτυα και πως να συνδεθούν αποτελεσματικά με το κεντρικό σύστημα. Αν ο καθένας παίρνει τις δικές του αποφάσεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το επιθυμητό”.
 
Στην Ευρώπη, αυτό τον ρόλο μπορούν να τον διατελέσουν οι διαχειριστές του συστήματος διανομής, στους οποίους θα επιτρέπεται επιπλέον να έχουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας. Στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται ένα διαφορετικό είδος διαχωρισμού για την ενεργειακή αγορά, οριζόντιος διαχωρισμός και όχι κάθετος. Εκεί ο ανταγωνισμός θα αφορούσε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις πλατφόρμες.
 
Τέλος, στο νέο σύστημα εκτιμάται πως οι διεσπαρμένοι ενεργειακοί πόροι θα αποτελέσουν τα θεμέλια του συστήματος, με το κεντρικό σύστημα να έχει ρόλο backup. “Αλλά αυτό δεν το βλέπουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εξακολουθούν να κατασευάζουν υποδομές κεντρικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, καθώς και νέες γραμμές μεταφοράς. Μόλις έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν και να αποτυπώνουν την αξία των αποκαλούμενων “ασύρματων” λύσεων – τοπικές λύσεις ευελιξίας
 
energypress.gr