Ενώ οι πράσινες στέγες γίνονται όλο και πιο κοινές ως αληθινά οικοσυστήματα, η χρήση “δροσερών στεγών” που αντανακλούν το 80% της ηλιακής ενέργειας πίσω στον ουρανό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στη μείωση των εκπομπών.
 
Το έδαφος και η βλάστηση λειτουργούν ως πράσινη θερμομόνωση, μεσολαβώντας σε θερμοκρασίες κτιρίων όλο το χρόνο: πιο δροσερό το καλοκαίρι, θερμότερο το χειμώνα. Επειδή η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τον θερμαντήρα και το κλιματιστικό έχει μειωθεί, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι δαπάνες είναι συγκρατημένες.
 
Οι δροσερές στέγες εχουν παρόμοια αποτελέσματα με διάφορους τρόπους. Όταν η ηλιακή ενέργεια χτυπά μια συμβατική οροφή σε θερμοκρασία 99 ° F το καλοκαίρι, μόνο το 5% της ηλιακής ενέργειας αντανακλάται πίσω στον ουρανό. Το υπόλοιπο παραμένει στη θέρμανση του κτιρίου. Αντίθετα, μια δροσερή οροφή μπορεί να αντικατοπτρίζει μέχρι και το 80% της ηλιακής ενέργειας πίσω στο διάστημα, μειώνοντας τη θερμότητα που απορροφά από τα κτίρια και τη συνολική θερμότητα που απορροφάται από τις πόλεις.
 
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Drawdown, ένα έργο που συνδέει ερευνητές, επιστήμονες και μεταπτυχιακούς φοιτητές για να παρουσιάσει κλιματικές λύσεις, η παγκόσμια αγορά οικολογικών στέγων και ψυχρών στεγών ήταν 42,5 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα το 2014. Ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί σε 85,7 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050.
 
Με την επέκταση της χρήσης των πράσινων στεγών για να καλύψει το 30% του χώρου στέγης μέχρι το 2050 και τις δροσερές στέγες για να καλύψει το 60% των στέγων του κτιρίου, θα κατασκευαστούν συνολικά 407 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια αποτελεσματικής στέγης. Αυτές οι αποδοτικές στέγες θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 800 μεγατόνους με κόστος 1.4 τρισεκατομμύρια δολάρια, εξοικονόμηση τριάντα ετών ύψους 988 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξοικονόμηση διάρκειας ζωής 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Μια δροσερή οροφή είναι ένα σύστημα στέγης που χαρακτηρίζεται από υψηλή ηλιακή ανάκλαση και υψηλή εκπομπή υπέρυθρων ακτινών και προσφέρει ψυκτική ενέργεια και εξοικονόμηση χρημάτων, βελτιωμένες συνθήκες θερμικής άνεσης, μετριάζει τις θερμικές νήσους και μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 
Ελαχιστοποιεί την αύξηση της ηλιακής θερμότητας διατηρώντας τις επιφάνειες της οροφής πιο δροσερές κάτω από τον ήλιο. Αυτό οφείλεται στα χρησιμοποιούμενα υλικά, τα οποία αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία (ηλιακή ανάκλαση) και απελευθερώνουν την απορροφούμενη θερμότητα (υπέρυθρη εκπομπή)
 
Δράση της ΕΕ
Η ίδια η ΕΕ προτείνει δράση για την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την προώθηση της τεχνολογίας των ψυχρών οροφών στην ΕΕ. Οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι: να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πολιτικής με τη μεταφορά εμπειρίας και τη βελτίωση της κατανόησης της πραγματικής και δυνητικής συνεισφοράς των ψυχρών οροφών στην κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης στην ΕΕ. να αρθούν τα εμπόδια στην αγορά και να απλουστευθούν οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση των ψυχρών οροφών στις κατασκευές και στα αποθέματα των κτιρίων. Να αλλάξει η συμπεριφορά των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των ενδιαφερομένων ώστε να βελτιωθεί η αποδοχή των ψυχρών οροφών.
 
Τα αποτελέσματα ενός ερευνητικού έργου της ΕΕ υποδεικνύουν πιθανή επίδραση ψύξης -40% και επιπτώσεις θέρμανσης + 10% – πέραν της μείωσης της ενέργειας κατά 30%. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι μεγαλύτερη θερμική άνεση.
 
Ολα αυτα μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους τύπους οροφών, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών, των πολυκατοικιών, των βιομηχανικών κατασκευών, των εμπορικών κτιρίων, των νοσοκομείων και των γραφείων.
 
Το “Συμβούλιο της ΕΕ για τις δροσερές στέγες” (EU CRC) δημιουργήθηκε για την ευρύτερη προώθηση των ψυχρών στεγών.
 
constructionclimatechallenge.com