Στην συγκρότηση μιας διατομεακής πλατφόρμας με σκοπό την προώθηση καινοτόμων λύσεων και προσεγγίσεων για την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών προχώρησαν η WindEurope, το ευρωπαϊκό συμβούλιο χημικής βιομηχανίας ( European Chemical Industry Council), καθώς και η ευρωπαϊκή βιομηχανική ένωση σύνθετων υλικών (European Composites Industry Association – EUCIA).

Το 2018, το αιολικό δυναμικό της Ευρώπης προμήθευσε το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμώντας 130,000 ανεμογεννήτριες, πράγμα που αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες με νέα έργα και εγκαταστάσεις.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της WindEurope, τα πτερύγια των ανεμογεννητριών είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά, τα οποία επιτρέπουν την κατασκευή μακρύτερων και ελαφρύτερων πτερυγίων, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερες αποδόσεις. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα 2.5 εκατομμύρια τόνοι σύνθετων υλικών χρησιμοποιούνται στην αιολική βιομηχανία.

Δεδομένου ότι μέσα στην επόμενη πενταετία 12,000 ανεμογεννήτριες αναμένεται να τεθούν εκτός λειτουργίας, ανακύπτει πως το ζήτημα των επιλογών ανακύκλωσης αναδεικνύεται σε κρίσιμο ζήτημα για την περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω βιομηχανίας.

Από την πλευρά του, ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η χημική βιομηχανία παίζει αποφασιστικό ρόλο στην μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων υλικών και τα οποία θα καθιστούν τα πτερύγια των ανεμογεννητριών περισσότερο αξιόπιστα, βιώσιμα, και ανακυκλώσιμα.

Μάλιστα, η νεοφυής συμμαχία μεταξύ των τριών οργανισμών με άξονα την ανακύκλωση των «αιολικών» αποβλήτων στόχο έχει να μεταλαμπαδεύσει και σε άλλους τομείς την όποια τεχνογνωσία και καινοτομία επιτύχει στο κλάδο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της WindEurope.

energypress.gr