Η έντονη μείωση του κόστους στα αιολικά, φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες θα έχει ως αποτέλεσμα ένα δίκτυο που θα ενεργοδοτείται κατά το ήμισυ από τις τεχνολογίες αυτές ως το 2050, σύμφωνα με το σενάριο που υιοθετεί η BNEF για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Επίσης, σε νέα της έκθεση, αναφέρει ότι οι εν λόγω τεχνολογίες θα φροντίσουν ώστε ως το 2030 ο ενεργειακός τομέας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και το στόχο του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι σήμερα στα δύο τρίτα του πλανήτη, τα αιολικά και τα φ/β αποτελούν ήδη τη φθηνότερη επιλογή για ηλεκτροπαραγωγή. Όλα αυτά ενώ η ζήτηση για ηλεκτρισμό αναμένεται να αυξηθεί κατά 62% από το 2018 ως το 2050, γεγονός που θα απαιτήσει επενδύσεις 13,3 τρις. δολαρίων για τον τριπλασιασμό της ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος.

unnamed0

Στο χρονικό αυτό ορίζοντα, ο άνθρακας προβλέπεται να υποχωρήσει από 37% σήμερα σε 12%, ενώ το πετρέλαιο θα μηδενιστεί και τα φ/β με τα αιολικά θα σκαρφαλώσουν από το 7% σε 48%. Τα μερίδια των υπολοίπων τεχνολογιών (υδροηλεκτρικά, αέριο, πυρηνική ενέργεια) αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σταθερά.

Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, αναμένεται να απανθρακοποιήσει την οικονομία της ταχύτερα από όλες τις οικονομίες, αφού ως το 2050 προβλέπεται να φτάσει το 92% από ΑΠΕ βάσει του σεναρίου της BNEF.

Όπως δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω η Έλενα Γιαννακοπούλου, επικεφαλής ενεργειακών οικονομικών στη BNEF: “Οι μέρες της στήριξης μέσω ταρίφας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Προκειμένου να επιτύχουμε αυτού του επιπέδου τη μετάβαση και την απανθρακοποίηση, άλλες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν, δηλαδή η αναμόρφωση των αγορών ηλεκτρισμού ώστε τα αιολικά, τα φ/β και οι μπαταρίες να αποζημιώνονται σωστά για τη συμβολή τους στο δίκτυο”.

energypress.gr