Σε μια αρκετά παραγωγική χρονιά, παρά τη πανδημική κρίση, εξελίχθηκε τελικά το 2020 για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα και παρ’ ότι η ετήσια στατιστική της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όλα δείχνουν ότι η συνολικά μέχρι σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ξεπερνά πλέον τα 4.000 MW.

Το προπέρυσινο ρεκόρ φυσικά δεν «έσπασε». Σε μια χρονιά με τόσες αβεβαιότητες όπως η περυσινή, ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να επιτευχθεί επίδοση ανάλογη με εκείνη του 2019, όταν και συνδέθηκαν τα περισσότερα από ποτέ νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 727,5 ΜW.

Tα τελικά στατιστικά που πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα η ΕΛΕΤΑΕΝ θα επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία επιβράδυνε το ρυθμό εγκατάστασης νέων πάρκων, ανέβαλε προσωρινά κάποια σχέδια και δημιούργησε παροδικά προβλήματα στην μεταφορά εξοπλισμού και μετακίνηση εργαζομένων, ωστόσο τα νούμερα θα είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στην αγορά στα τέλη του πρώτου περυσινού εξαμήνου. Τότε, η στατιστική είχε «μετρήσει» συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα 3.884 MW, σύνδεση μέσα στους πρώτους έξι μήνες 110 νέων ανεμογεννητριών, ισχύος 287,3 MW, δηλαδή αύξηση 8% σε σχέση με το τέλος του 2019.

(energypress.gr)