Οι παγκόσμιες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα μειώθηκαν ελαφρά το περασμένο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση, εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης του άνθρακα, της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας, η οποία αντιστάθμισε την ανάπτυξη των τομέων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
 
Οι συνολικές επενδύσεις στην παροχή πετρελαίου-φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 2% στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 1,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αναφέρει η ετήσια έκθεση του οργανισμού με έδρα το Παρίσι.
 
Οι επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασαν τις επενδύσεις στην παροχή πετρελαίου και αερίου για δεύτερη φορά, «αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ηλεκτροδότηση της παγκόσμιας οικονομίας, υποστηριζόμενη από ισχυρές επενδύσεις σε δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
 
Ωστόσο, οι επενδύσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέκαμψαν μετά από τις απότομες πτώσεις που ακολούθησαν την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου πριν από μερικά χρόνια.
 
Η αύξηση των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης επιβραδύνθηκε, ενώ οι συνολικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές μειώθηκαν κατά 7% και θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο φέτος. Η έκθεση θεωρεί ότι η επιβράδυνση των επενδύσεων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ανησυχητική από την άποψη της κλιματικής αλλαγής, διότι συμβαίνει επίσης καθώς οι επενδύσεις σε νέες πυρηνικές τεχνολογίες πέφτουν απότομα και βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πέντε χρόνια.
 
«Αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την επέκταση της καθαρής ενέργειας που απαιτείται για την κάλυψη των στόχων ενεργειακής ασφάλειας, κλίματος και καθαρού αέρα. Ενώ θα χρειαζόμασταν αυτή την επένδυση να ανεβαίνει γρήγορα, είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να πέσει φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, Φατίχ Μπιρόλ.
 
Η έκθεση δείχνει επίσης πως οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες επενδύουν ολοένα και περισσότερο σε σχιστόλιθο και άλλους τύπους πετρελαίου που αξιοποιούνται μέσω της αμφιλεγόμενης μεθόδου fracking (υδρορρηγμάτωσης).
 
naftemporiki.gr