Η Κίνα και η Ινδία κατέκτησαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα στο Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Renewable energy country attractiveness index – RECAI), αφήνοντας πίσω τις άλλοτε επικρατούσες ΗΠΑ.
Η πτώση των ΗΠΑ στην τρίτη θέση της κατάταξης των 40 κορυφαίων χωρών – για πρώτη φορά από το 2015 – ακολουθεί μία σημαντική αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής υπό τη νέα διοίκηση.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα εκτελεστικά διατάγματα της αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία ανατρέπουν μία σειρά από πολιτικές για την κλιματική αλλαγή της προηγούμενης διοίκησης, αναβιώνουν την αμερικανική βιομηχανία άνθρακα και αναθεωρούν το Σχέδιο για Καθαρή Ενέργεια (Clean Power Plan), υποβαθμίζοντας έτσι την επενδυτική ελκυστικότητα των ΗΠΑ ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).

Στην Κίνα, ο Εθνικός Οργανισμός Ενέργειας (National Energy Administration – NEA) ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2017 ότι θα δαπανήσει 363 δις δολάρια για την ανάπτυξη της δυναμικότητας των ΑΠΕ ως το 2020. Με την επένδυση αυτή, η οποία θα δημιουργήσει 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, οι ΑΠΕ θα αντιπροσωπεύουν το 50% της νέας παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΝΕΑ.

Η Κίνα σχεδιάζει, επίσης, να δρομολογήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εμπορεύσιμων πράσινων πιστοποιητικών, τα οποία θα αποδεικνύουν ότι οι διαχειριστές των μονάδων έχουν παράξει καθαρή ενέργεια και μπορούν να πωλούν στους καταναλωτές. Η χώρα δεσμεύτηκε, παράλληλα, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 18% ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το 2020, βάσει της συμφωνίας των Παρισίων.

Η Ινδία συνέχισε την ανοδική της πορεία στο δείκτη, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, με το κυβερνητικό της πρόγραμμα για την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ ισχύος 175GW ως το 2022 και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 40% της εγκατεστημένης δυναμικότητας έως το 2040. Η χώρα έχει προσθέσει πάνω από 10GW ηλιακής ισχύος τα τελευταία τρία χρόνια – ξεκινώντας από μια χαμηλή βάση των 2,6GW το 2014.

Οι οικονομικά βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ενθαρρύνουν όλο και περισσότερες χώρες να υποστηρίξουν ένα μέλλον καθαρής ενέργειας. Με βάση τα παραπάνω, το Καζακστάν (37), ο Παναμάς (38) και η Δομινικανή Δημοκρατία (39) συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά στο δείκτη.

Στην 32η θέση της κατάταξης η Ελλάδα

Στην 49η έκδοση του δείκτη, η Ελλάδα έχει ανέβει στην 32η θέση, μετά την Ταϊλάνδη και πριν από τη Νότιο Κορέα, από την 40η και τελευταία θέση που βρισκόταν στις δύο προηγούμενες εκδόσεις του δείκτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κατάταξη της χώρας μας αποτελεί την καλύτερη που έχει σημειώσει στο δείκτη από το 2013. Η βελτίωση αυτή της θέσης της Ελλάδας στο δείκτη οφείλεται τόσο στις γενικότερες προσπάθειες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, όσο και σε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες αναμένονται να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

energypress.gr