Οι τιμές των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη αναμένεται να υποχωρήσουν έως και κατά 30% για τα νέα συμβόλαια μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμά το IHS Markit.
 
Στον απόηχο της απόφασης της Κομισιόν να άρει τα μέτρα αντιντάμπινγκ για τα κινεζικά συστήματα, σημειώνονται ανακατατάξεις στην αγορά, οι οποίες γίνονται ήδη αισθητές. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, η EnergyTrend με έδρα την Ταϊβάν, προέβλεψε ότι ξεκινά ένας τιμολογιακός πόλεμος πλέον, ιδίως στην κατηγορία των μονοκρυσταλλικών συστημάτων υψηλής απόδοσης.
 
Όπως δήλωσε στο PV-Magazine η Ζοζεφίν Μπεργκ, αναλύτρια του IHS Markit, “για τους κατασκευαστές, μια τέτοια μείωση θα περιορίσει άμεσα το συνολικό κόστος των συστημάτων και θα αυξήσει τα περιθώρια για τα ήδη συμβολαιοποιημένα έργα”. Η ίδια τόνισε ότι πλέον αναμένεται εντός του 2019 ετήσια αύξηση 40% στις εγκαταστάσεις φ/β στην Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία προβλέπει προσθήκες 12 γιγαβάτ φέτος και 17 γιγαβάτ το 2019.
 
Η Μπεργκ πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός θα ενταθεί για τις πωλήσεις στην Ευρώπη: “Η παραγωγή της ΝΑ Ασίας θα χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα θα αυξηθούν. Η μοναδική αγορά που θα απομείνει για την παραγωγή της ΝΑ Ασίας θα είναι οι ΗΠΑ και πιθανώς η Ινδία αναλόγως της εξέλιξης των δασμών για κινεζικά φ/β”.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τζέιμς Ουότσον, επικεφαλής του συνδέσμου SolarPower Europe. Όπως δήλωσε, “τα εμπορικά μέτρα έκαναν τα φ/β πιο ακριβά από ότι χρειαζόταν στην Ευρώπη και η απομάκρυνσή τους θα καταστήσει τα φ/β ως τη φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι καταναλωτές και χώρες θα μπορούν να επενδύσουν στα φ/β. Η απόφαση της Κομισιόν σε συνδυασμό με μια ισχυρή στρατηγική όπως αυτή που προτάθηκε στο Clean Energy Industrial Forum της Κομισιόν αναμφίβολα θα αυξήσει και την ποσότητα φ/β που κατασκευάζονται στην Ευρώπη”.
 
energypress.gr