Στην προοπτική να εγκατασταθούν, δηλαδή να κατασκευαστούν και να ηλεκτριστούν, περί τα 500 MW φωτοβολταϊκών σε όλες τις κατηγορίες μέχρι το 2020, συγκλίνουν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, θεωρώντας ότι η ισχύς αυτή είναι βεβαίως ικανή να αναθερμάνει και πάλι ένα χώρο που είχε νεκρώσει, παραμένει ωστόσο πίσω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες.

Το μεγάλο πρόβλημα που βλέπουν οι φορείς της αγοράς είναι το γεγονός ότι η ακινησία των προηγούμενων χρόνων οδήγησε στο να μην υπάρχουν πολλά ώριμα έργα, ενώ και οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι σύνθετες και χρονοβόρες.

Σε συνδυασμό με τον κανόνα του +75% ως ποσοστό που ισχύει στους διαγωνισμούς για να εξασφαλίζει ανταγωνισμό, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα ένα χρονικό κενό, κατά το οποίο δεν θα υπάρχουν έργα έτοιμα να κατέβουν στους διαγωνισμούς.

Πάντως σύμφωνα με τους υπολογισμούς που προκύπτουν από το ρεπορτάζ του energypress, μέσα στο 2018 αναμένεται να δοθεί πράσινο φως σε περίπου 200 MW φωτοβολταϊκών (94 στα μικρά και 100 στα μεγάλα).

Στους διαγωνισμούς του 2019 υπολογίζεται ότι δεν θα υπάρχουν ώριμα έργα που να «δώσουν» πάνω από 200 MW συνολικά.

Άλλα 100 με 200 MW φωτοβολταϊκών θα μπορούσαν, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις, να πάρουν πράσινο φως στον κοινό διαγωνισμό αιολικών και φωτοβολταϊκών. Στο διαγωνισμό αυτό υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι τα έργα που συμμετέχουν είναι πολύ μεγάλα και συνεπώς μπορούν να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα.

energypress.gr