Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη αρχίζουν να αναγνωρίζουν στην πράξη το ρόλο που πρέπει να παίξει στο εξής η αποθήκευση ενέργειας για την επέκταση των ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το PV-Magazine, πρόσφατα στην Ιταλία διεξήχθη διαγωνισμός όπου προσφέρθηκαν 95 μεγαβάτ ισχύος για μονάδες αποθήκευσης. Αντίστοιχα, στην Πορτογαλία αναμένεται σχετική δημοπρασία με φωτοβολταϊκά με αποθήκευση, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η στήριξη και στη Γερμανία.

Στην περίπτωση της Βρετανίας, υπάρχουν δημοπρασίες που συνεχίζονται πάλι μετά από ένα χρόνο και στην πιο πρόσφατη απονεμήθηκαν 120 μεγαβάτ για εγκατάσταση ως το 2023-24. Παρομοίως, στην Ιρλανδία προσφέρθηκαν 127 μεγαβάτ από το διαχειριστή του δικτύου της χώρας.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλου μεγέθους μπαταρίες ανέρχονται σε λιγότερα από 2 γιγαβάτ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τα τρία τέταρτα εξ αυτών είναι μπαταρίες λιθίου. Πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν εκτιμούσε ότι η Ε.Ε. θα πραγματοποιήσει εγκαταστάσεις 67 γιγαβάτ ως το 2030 για να στηρίξει τους στόχους της, αλλά προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη των δικτύων ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό.

Στο νομικό σκέλος, η νομοθεσία που πέρασε πέρυσι στην Ε.Ε. προβλέπει ότι οι διαχειριστές μπορούν να επενδύουν σε αποθήκευση μονάχα υπό αυστηρούς όρους, ενώ παράλληλα απομακρύνονται οι διακρίσεις απέναντι στις τεχνολογίες αυτές.

Τέλος, στο χρηματοδοτικό σκέλος, η ΕΙΒ έχει ανακοινώσει ότι θα διοχετεύσει 1 δις. ευρώ για έργα με μπαταρίες το 2020, ενώ το ταμείο καινοτομίας της Ε.Ε. θα παρέχει δάνεια 10 δις. ευρώ ως το 2030.

(energypress.gr)