Το 2023, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών έγινε η κυρίαρχη σε σχέση με κάθε άλλη τεχνολογία, καθώς εγκαταστάθηκαν περισσότερα μεγαβάτ (MWp). Αυτό οφείλεται στο τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που συνεχίζει να υπάρχει αμείωτο. Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αντιπροσώπευαν το 74% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη χρονιά αυτή.

Το 2023, η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εντός του 2023, διασυνδέθηκαν, μεταξύ άλλων, και 1.795 μικρά συστήματα με μπαταρία, με συνολική χωρητικότητα 12,66 MWh, στο πλαίσιο του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη”.

Το 2023, η Ελλάδα ήταν πρώτη στην Ευρώπη ως προς το ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που προέρχεται από φωτοβολταϊκά. Το ποσοστό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τον οποίον ανέφερατε ως 8,6%, ενώ ήταν υπερτριπλάσιο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο που ανέφερατε ως 5,4%.


Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν μακράν την πιο δημοκρατική τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, με πάνω από 72.500 εγκατεστημένα συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα έως τα τέλη του 2023. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά έχουν γίνει πλέον και η πιο φθηνή τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων να έχει μειωθεί κατά 90% από το 2009 έως σήμερα.

Χάρη στη χρήση φωτοβολταϊκών το 2023, αποσοβήθηκε η έκλυση 5,7 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αυτή η ποσότητα CO2 αντιστοιχεί στην έκλυση που προκαλούν 4,6 εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, τα οποία κάνουν κατά μέσο όρο 10.000 χιλιόμετρα ετησίως. Το περιβαλλοντικό όφελος που προκύπτει είναι ισοδύναμο με αυτό που θα είχε αν φυτευόταν ένας αριθμός 147,6 εκατομμυρίων κωνοφόρων δέντρων ή, εναλλακτικά, 90,1 εκατομμυρίων φυλλοβόλων δέντρων μέσα στις αστικές περιοχές και αφήνονταν να μεγαλώσουν για μια δεκαετία.

Το 2023, στη χώρα μας επενδύθηκαν 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών.

Η ανάπτυξη αυτή συνοδεύτηκε από τη δημιουργία 15.730 ισοδύναμων θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Ενεργειακή απόδοση φωτοβολταϊκών

energypress.gr