Με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κινήθηκε το 2021 η αγορά των φωτοβολταϊκών, σε συνέχεια της ιδιαίτερης χρονιάς που προηγήθηκε, καθώς το 2020 άλλαξε ο τρόπος που τα έργα κλειδώνουν την ταρίφα τους, με τη δήλωση ετοιμότητας και όχι με την ηλέκτριση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το διαχειριστή του συστήματος ΔΕΔΔΗΕ, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν συνδεθεί περί τα 600MWp, εκ των οποίων τα 450MWp εκτιμάται ότι είναι έργα που εγκαταστάθηκαν το 2020 και συνδέθηκαν φέτος.

Για το 2021 πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η αγορά θα πλησιάσει εκ νέου το 1GWp νέων εγκαταστάσεων ενώ απομένει να φανεί στα απολογιστικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος της χρονιάς από το ΔΕΔΔΗΕ, πόσα έργα θα συνδεθούν με το δίκτυο. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων εγκαταστάσεων αφορούσε σε μικρά project από 500KWp έως 1MWp. Παράλληλα η αγορά της αυτοπαραγωγής υπολογίζεται ότι φέτος θα εμφανίσει διπλάσιο μέγεθος σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή περίπου 35MWp. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο μέγεθος για την αγορά είναι οι εγκαταστάσεις νέων έργων καθώς αυτές καθορίζουν τον τζίρο, αλλά και τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί ο κλάδος.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2022, πηγές της αγοράς προβλέπουν ότι θα κινηθεί ανοδικά μεταξύ 1GWp και 1,5 GWp, πάντα σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά σε αυτό το μέγεθος συνηγορούν τα νέα έργα που προετοιμάζουν μικροί και μεγάλοι παίκτες της αγοράς. Επιπρόσθετα, η αγορά αναμένεται να ευνοηθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από την αναμενόμενη αποκλιμάκωση των τιμών σε επίπεδο εξοπλισμού. Εξάλλου σημαντικό ρόλο για την αγορά, τόσο το 2022 όσο και το 2023 θα παίξει και η επανεκκίνηση των δημοπρασιών για νέα έργα ΑΠΕ που προβλέπεται να διενεργηθούν από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο του νέου σχήματος στήριξης των έργων ΑΠΕ με χρονικό ορίζοντα έως το 2024.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, η νέα εγκατεστημένη ισχύς έφτασε τα 913 Mwp ενώ η νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών ανήλθε σε 459MWp. Πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΦ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έως και το 2020 έφτανε τα 3742MWp ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών τα 3288MWp.

(capital.gr)