Η Κομισιόν αναθεωρεί τις κατευθύνσεις για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες καθορίζουν τι μπορούν ή δε μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις για τη στήριξη των κλιματικών και ενεργειακών επενδύσεων, όπως στην αιολική ενέργεια.

Όπως αναφέρει σχετικά ο σύνδεσμος Wind Europe, το προσχέδιο προωθεί μια ουδέτερη τεχνολογικά προσέγγιση με βάση το δυναμικό αποφυγής εκπομπών CO2. Εντούτοις, η έλλειψη σαφήνειας συγκεκριμένα όσον αφορά τις ΑΠΕ διακινδυνεύει να καθυστερήσει την ανάπτυξή τους.

Μια αλλαγή σε σύγκριση με προηγουμένως είναι ότι οι ΑΠΕ κατατάσσονται στην ευρεία κατηγορία της “ανανθρακοποίησης” όπου οι κρατικές ενισχύσεις αποδίδονται στις τεχνολογίες εκείνες που αποφεύγουν τις περισσότερες εκπομπές με βάση ουδέτερους τεχνολογικά διαγωνισμούς. Αν και επιτρέπονται εξαιρέσεις που δίνουν την ευκαιρία στα κράτη-μέλη για συγκεκριμένους τεχνολογικά διαγωνισμούς, υπάρχουν δύσκολοι όροι για την υλοποίησή τους.

Στα πλαίσια αυτά, ο σύνδεσμος προτείνει τις εξής τρεις λύσεις:

Πρώτον, οι κυβερνήσεις πρέπει να μπορούν να διενεργούν διαγωνισμούς ανά τεχνολογία δίχως υπερβολικά εμπόδια. Οι διαγωνισμοί αυτοί προσφέρουν στους επενδυτές ορατότητα που είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Επίσης, επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να διαχειριστούν τη μετάβαση μεγιστοποιώντας την αξία της κάθε τεχνολογίας.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις πρέπει να μπορούν να σχεδιάζουν καλούς μηχανισμούς σταθεροποίησης εσόδων, όπως τα συμβόλαια CfD, καθώς μειώνουν το κόστος χρηματοδότησης.

Τρίτον, οι κυβερνήσεις πρέπει να μπορούν να στηρίζουν πιλοτικά έργα πέραν των δημοπρασιών.

(energypress.gr)