Ανάπτυξη της τάξης του 15% ετησίως κατά μέσο όρο αναμένεται να έχει ο τομέας της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Commerzbank.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η υφιστάμενη εγκατεστημένη ισχύς υπολογίζεται στα 4.3 GW και εκτιμάται πως θα φτάσει τα 19.1GW μέχρι το 2028. Κινητήρια δύναμη θα είναι η αγορά της Ευρώπης, ενώ σημαντική συμβολή θα έχουν οι ανερχόμενες αγορές στο τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όπως είναι οι ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ταϊβάν. Ανάλογη τάση παρατηρείται και στο κομμάτι των χερσαίων αιολικών, με την επισήμανση βέβαια πως θα υπάρχουν διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.

Τα περίπου 46 GW που εγκαταστάθηκαν το 2018, θα φτάσουν τα 63 GW μέχρι το 2020, ενώ από το 2021 μέχρι το 2028 η προσθήκη νέας αιολικής ισχύος θα κυμαίνεται από 57 έως 63 GW ετησίως.

Παράγοντας αβεβαιότητας παραμένουν οι ρυθμιστικές και κανονιστικές αλλαγές, όπως είναι για παράδειγμα η κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων σε ΗΠΑ και Κίνα από το 2021 και πέρα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, επίσης, στον τομέα αιολικών της Γερμανίας, όπου οι εν εξελίξει αλλαγές στον κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων και οι νομικές προσφυγές συνιστούν ένα εκρηκτικό τοπίο με σημαντικές παρενέργειες για τον κλάδο. Αποτέλεσμα της παραπάνω προβληματικής κατάστασης είναι η αύξηση της οικονομικής πίεσης για ολόκληρη την αλυσίδα, από τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές μέχρι τις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης αιολικών πάρκων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ενεργειακού τμήματος της Commerzbank Berthold Bonanni ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μείωσης των εκπομπών, θα πρέπει να επεκτείνουμε θεαματικά τον κλάδο αιολικής ενέργειας στη Γερμανία».

Τέλος, τονίζεται η σημασία των εταιρικών συμφωνιών αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (corporate power purchase agreements – PPAs), ως ένα εργαλείο που θα επιτρέψει την παροχή βιομηχανικού ρεύματος σε πελάτες με την δυνατότητα αντιστάθμισης κινδύνου (hedge) στις τιμές ενέργειας.

«Προκειμένου να πετύχουμε την τόσο απαραίτητη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να πετύχουμε τους στόχους μείωσης εκπομπών CO2, τα PPAs μπορούν να λειτουργήσουν ως συμπλήρωμα στο καθεστώς επιδοτήσεων», αναφέρει ο ίδιος.

energypress.gr