Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 από ό, τι τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά.

Με 38%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν περισσότερο από άνθρακα και φυσικό αέριο (27%) και πυρηνικά (25%). Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών οφείλεται κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, παράγοντας το 14% και το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα. Μαζί αποτέλεσαν το 1/5 του συνόλου της παράγωγής ενέργειας.

«Στην αρχή της δεκαετούς προσπάθειας για την κλιματική αλλαγή, είναι ικανοποιητικό πως η Ευρώπη καταγράφει ήδη βήματα προς την κυριαρχία της ΄πράσινης’ ενέργειας. Η ραγδαία ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας έχει προκαλέσει την μείωση της χρήσης άνθρακα, όμως αυτό είναι μόλις η αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέιβ Τζόουνς, ενεργειακός αναλυτής της Ember Climate.

Η άνοδος των ανανεώσιμων και η μείωση του άνθρακαι και του φυσικού αερίου σημαίνει πως σε σύγκριση με το 2015, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν 29% καθαρότερη.

(insider.gr)