Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας διοργάνωσε το 5ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020 στο ξενοδοχείο Theoxenia Palace Hotel στην Αθήνα.

Το Συμπόσιο είχε υβριδική μορφή, με περιορισμένη φυσική παρουσία και εκτεταμένη διαδικτυακή συμμετοχή, ενώ η παρακολούθησή του μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα ήταν δωρεάν για όλους.

Το Συμπόσιο επικεντρώθηκε σε όλες τις παραμέτρους που αφορούν στην Ενεργειακή Μετάβαση, μεταξύ των οποίων το κρίσιμο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης τόσο πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας, την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Target Model, τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την πρόοδο των υποδομών και των δικτύων, την αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, το ρόλο του υδρογόνου και φυσικά την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα. Για μία ακόμη χρονιά, το Συμπόσιο λειτούργησε ως μία διεθνής πλατφόρμα προώθησης ενός εποικοδομητικού και ουσιώδους διαλόγου σε όλα τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας.

Μέσα από 20 συνεδρίες με διαφορετικές θεματικές, πάνω από 120 ομιλητές, 20 παρουσιάσεις επιστημονικών άρθρων, και πάνω από 8.000 συμμετέχοντες, το Συμπόσιο διατήρησε το διεθνή, εξειδικευμένο, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, παρέχοντας στους διαδικτυακούς συμμετέχοντες λεπτομερή ανάλυση των υπό συζήτηση θεμάτων.

Ειδικοί του κλάδου της ενέργειας, υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί από ιδρύματα, οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να συζητήσουν για τα επίμαχα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, προσφέροντας έτσι στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελίξεων, των ευκαιριών αλλά και των προκλήσεων που αναδύονται σήμερα στον ενεργειακό τομέα τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε ο Πρόεδρος της ΗΑΕΕ, κ. Σπύρος Παπαευθυμίου τονίζοντας πως η κρίση του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις νέες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για μια πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση λειτουργούν ως επιταχυντής προς μια οικονομία βασιζόμενη στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία για όλους τους παίκτες της ενεργειακής αγοράς, καθώς το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις νέες τεχνολογίες και την ενίσχυση της έρευνας.

Ορισμένα από τα βασικά σημεία των συζητήσεων που αξίζει να αναφερθούν είναι τα παρακάτω:

Οι νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας υπό το Target Model θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το Νοέμβριο 2020. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε η νέα δομή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και η αλληλεπίδραση του με τον ΑΔΜΗΕ και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. O μηχανισμός εποπτείας του Target Model θα ονομάζεται “Οδύσσεια”, και θα περιλαμβάνει δείκτες για τη συγκέντρωση στη χονδρική και τη λιανική αγορά, δείκτες απόδοσης ανά συμμετέχοντα, αλλά και έναν μηχανισμό επιβολής προστίμων.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τη μετάβαση σε νέες, φιλικές μορφές ενέργειας προς το περιβάλλον και τον πολίτη, παρουσιάστηκε από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αλλά και Μικροκινητικότητας, που θα δίνουν την ευκαιρία στους ΟΤΑ να υλοποιούν έργα που αφορούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, τη διευκόλυνση της ηλεκτροκίνησης, την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων μετακίνησης καθώς και την ανάπτυξη της μικροκινητικότητας.

Επιπλέον, συζητήθηκε διεξοδικά το πρόσφορο έδαφος για προσέλκυση νέων επενδύσεων ΑΠΕ που έχει δημιουργήσει η Ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η ευκαιρία της χώρας να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο διείσδυσης των ΑΠΕ. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι είναι κομβικής σημασίας ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Επίσης, εν αναμονή του αναλυτικού Master Plan για την απολιγνιτοποίηση, τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα τη δυνατότητα να μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω και της περαιτέρω ενίσχυσης της έρευνας Υδρογονανθράκων.

Σημειώθηκε ακόμη η ανάγκη ενεργοποίησης των επενδύσεων μέσω ελληνικών και ξένων χρηματοδοτήσεων. Ως τέτοιο παράδειγμα αναφέρθηκε το NESOI European Islands Facility project, ένα έργο που χρηματοδοτείται από τον Ορίζοντα 2020 και στο οποίο η ΗΑΕΕ συμμετέχει ως εταίρος. Το NESOI στοχεύει στην ενεργοποίηση ενεργειακών επενδύσεων, άνω των 100 εκ. ευρώ, στα νησιά της ΕΕ με σκοπό την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, τη μείωση του κόστους ενέργειας και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Τονίστηκε η ανάγκη της χώρας να ενεργοποιηθεί πιο δραστικά στον τομέα εξερεύνησης και αξιοποίησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων για λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας και γεωστρατηγικής σημασίας. Αναφορικά με την αγορά φυσικού αερίου, οι ομιλητές υπογράμμισαν πως το φυσικό αέριο σίγουρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως μεταβατικό καύσιμο. Η πανδημία μπορεί να οδήγησε σε πτώση της ζήτησής του διεθνώς, αλλά το εν λόγω καύσιμο θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή τη χρονική περίοδο η τάση είναι θετική για άνοδο του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ενεργειακή αγορά, ενώ η προσφορά τείνει να αυξάνεται σε όλες τις περιοχές του πλανήτη μέσω του άφθονου LNG.

Αναδείχθηκε η σπουδαιότητα των υλοποιούμενων επενδύσεων από τον ΑΔΜΗΕ, όπως η διπλή διασύνδεση ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη και οι αναμενόμενες τροποποιήσεις των δικτύων που αφορούν στη διασύνδεση των υπόλοιπων νησιωτικών περιοχών αλλά και τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιοποίηση του υπάρχοντος δικτύου.

Η ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ ως Ασημένιος Χορηγός συμμετείχε με επιτυχία στο Συμπόσιο και εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντής κ.Τομαρά Κωνσταντίνο.

Από την πλευρά της πολιτείας, τίμησαν τις εργασίες του Συμποσίου οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, ΥΠΕΝ, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης ενέργειας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Γιώργος Αρβανιτίδης, τομεάρχης ενέργειας και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, αλλά και η Πρέσβειρα της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, καθώς και ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Enrique Viguera Rubio.

Στο πάνελ των ομιλητών παραβρέθηκαν οι Γιάννης Γιαρεντής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΑΠΕΕΠ, Βασίλης Σπηλιωτόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Κύπρου της Siemens Gamesa Renewable Energy SA, Παναγιώτης Παπασταματίου Διευθυντής της ENTEKA & Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Ηλίας Ηλιάδης Director Investment Promotion & Facilitation, Enterprise Greece και Γιάννης Παναγής Πρόεδρος του ΠΟΣΠΗΕΦ.

Παρακολουθήστε την παρουσίαση του κ.Τομαρά κατά την διάρκεια της 2η ημέρας του Συμποσίου:

Ερωτοαπαντήσεις κατά την διάρκεια του Συμποσίου. Η τοποθέτηση του κ.Τομαρά: