Το Φεβρουάριο τα έκτακτα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο για την εξάπλωση του κορωνοϊού είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική πτώση της λειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής φωτοβολταϊκών στη χώρα, η οποία διήρκησε περίπου ένα μήνα και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της Κίνας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, πλέον οι μονάδες αυτές λειτουργούν και πάλι σε υψηλότερους ρυθμούς, αλλά το βάρος του προβλήματος μετατοπίζεται στην παγκόσμια ζήτηση για φωτοβολταϊκά, πιθανώς ανατρέποντας τις εκτιμήσεις για τη νέα εγκατεστημένη ισχύ φέτος.

Από την πλευρά της, η PV InfoLink αναμένει επιβράδυνση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά διεθνώς κατά το α΄τρίμηνο του 2020 λόγω των επιδράσεων του κορωνοϊού, αλλά προβλέπει παράλληλα ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο και κορύφωση στο δ΄ τρίμηνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι παραγωγοί αύξησαν μέσα στο Μάρτιο το βαθμό λειτουργίας των εργοστασίων στην Κίνα από το 40-70% του Φεβρουαρίου σε 80% και τον Απρίλιο αναμένεται πλήρης ομαλοποίηση.

Όσον αφορά τις τιμές, αναμένεται να μειωθούν το Μάιο, καθώς η παραγωγή θα έχει ενισχυθεί. Οι εκτιμήσεις αποτυπώνονται στο παρακάτω διάγραμμα:

d1 1

Πάντως, η κατάσταση όσον αφορά τη ζήτηση δεν είναι η ίδια σε όλους τους υποτομείς.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικιακός τομέας στις ΗΠΑ, όπου οι υποψήφιοι επενδυτές δεν επιλέγουν πλέον να δαπανήσουν χρήματα για φωτοβολταϊκό στη στέγη τους δεδομένης της οικονομικής αστάθειας, της απώλειας θέσεων εργασίας διεθνώς και της μείωσης στο διαθέσιμο εισόδημα λόγω του κορωνοϊού.

“Ο κόσμος δεν πρόκειται να υπογράψει ένα 20ετές συμβόλαιο ή να πληρώσει 20.000 δολάρια για ένα οικιακό φ/β τη στιγμή που δεν ξέρει αν θα μπορέσει να αποπληρώσει το στεγαστικό του σε δύο-τρεις μήνες”, ανέφερε σχετικά στο Bloomberg αναλυτής της GLJ Research.

Όλα αυτά ενώ βαίνουμε προς το καλοκαίρι που παραδοσιακά είναι η καλύτερη περίοδος για το συγκεκριμένο τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Morgan Stanley προβλέπει πτώση 48% στις οικιακές εγκαταστάσεις φέτος στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο, 28% στο γ’ τρίμηνο και 17% στο δ’ τρίμηνο. Αναφέρει σχετικά ότι οι πελάτες έχουν τονίσει ότι θα αναβάλουν ή θα ακυρώσουν τις αναβαθμίσεις των σπιτιών τους.

Από την πλευρά της, η Wood Mackenzie προβλέπει πτώση 34% φέτος σε ετήσια βάση, ενώ η SunPower προβλέπει μείωση 10-30% στο β’ τρίμηνο.

Ταυτόχρονα, το 40% των εταιρειών φωτοβολταϊκών που απάντησαν σε έρευνα του αμερικανικού συνδέσμου ανέφεραν ότι προχωρούν σε μείωση προσωπικού εξαιτίας των χαμηλότερων πωλήσεων.

energypress.gr