Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ολλανδίαυπολείπονται στην επίτευξη των εθνικών στόχων διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ορίζοντα το 2020.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 που δημοσίευσε πρόσφατα η Ε.Ε, εννέα κράτη-μέλη είχαν ήδη πετύχει τον εθνικό τους στόχο: Κροατία, Εσθονία, Ιταλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Φινλανδία, Ρουμανία και Τσεχία. Αντιθέτως, οι Βρετανία, Γαλλία, Ιρλανδία και Ολλανδία υστερούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, καθώς ο στόχος είναι δεσμευτικός.

Η Βρετανία βρίσκεται 8% πίσω από τον στόχο της, ο οποίος είναι διείσδυση 15% των ΑΠΕ.
 

Η Σουηδία, χάρη στα υδροηλεκτρικά, παράγει περισσότερη από τη μισή ενέργεια που καταναλώνει από ΑΠΕ.

Άλλες χώρες που είναι κοντά στην επίτευξη του στόχου του 2020 είναι η Δανία, που έχει κρατά το ρεκόρ στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, αλλά και η χρεωκοπημένη Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στην Ευρώπη, η Γερμανία, η Γαλλία και Η Βρετανία, που αντιστοιχούν στο 45 τοις εκατό των εκπομπών ρύπων στην ΕΕ βρίσκονται εκτός στόχου διείσδυσης ΑΠΕ επί της συνολικής κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρες όπως η Κροατία και η Βουλγαρία παρήγαγαν λιγότερη ενέργεια από ΑΠΕ το 2014 σε σύγκριση με το 2013 αποδεικνύοντας ότι η επίτευξη του στόχο του 2020 αποτελεί μόνο μέρος της συνολικής εξίσωσης.

Δείτε τον διαφωτιστικό πίνακα με τις επιδόσεις των χωρών-μελών της ΕΕ στις ΑΠΕ σε σχέση με τον εθνικό τους στόχο.

2_10_16_Brian_EURenewables2014

 

 

econews