Η βρετανική εταιρεία TuNur Limited, ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανακοίνωσε ότι πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε αίτηση στο υπουργείο Ενέργειας, Μεταλλείων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τυνησίας για την κατασκευή ενός ηλιακού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε τμήμα της ερήμου Σαχάρα.
 
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, η παραγωγή ηλεκτρισμού του συγκροτήματος, υπολογίζεται περίπου σε 4,5 GW, η οποία θα επαρκεί για την παροχή  ενέργειας  τουλάχιστον σε πέντε εκατομμύρια κατοικίες στην Ευρώπη.
 
Το καινοτόμο σύστημα ηλιακής ενέργειας θα κατασκευαστεί στο δυτικό τμήμα της χώρας και θα προμηθεύει τη Μάλτα, την Ιταλία και τη Γαλλία μέσω υποβρύχιων καλωδίων. Κατόπιν η ενέργεια αυτή θα διανέμεται στη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.
 
TuNur Phase
 
Το έργο θα κατασκευαστεί σε ποσοστό 50% από μια κοινοπραξία εταιρειών που ιδρύθηκε από την Nur Energy και  αλλά και ορισμένες επενδυτικές εταιρείες από την Τυνησία και τη Μάλτα.
 
Ο εκτελεστικός διευθυντής της TuNur, Kevin Sara, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι το πρώτο μέρος του έργου αξίας περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να λειτουργήσει έως το 2020 με έναν υποβρύχιο σωλήνα που θα φτάνει στη Μάλτα.
 
Η Ιταλία και η Τυνησία εργάζονται για το έργο Elmed που αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Τυνησία και τη Σικελία.
 
Το έργο TuNur ακολουθεί τη σημαντική γερμανική πρωτοβουλία Desertec, η οποία είχε ως στόχο την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα στη Βόρεια Αφρική, επαρκής για την παροχή 15% της ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2050.