Σύμφωνα με μια έκθεση της SolarPower Europe, τα νοικοκυριά στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία που είχαν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας εξοικονόμησαν έως και 84% στους λογαριασμούς τους το 2022. Αντίθετα με τα νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο για θέρμανση, τα εν λόγω νοικοκυριά εξοικονόμησαν μέχρι και 3.700 ευρώ πέρυσι.

Ακόμα και σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου θα πέσουν στα επίπεδα προ της κρίσης, οι νοικοκυρια θα εξοικονομούν έως και 73%. Στην περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου σταθεροποιηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, οι Ευρωπαίοι θα εξοικονομήσουν έως και 76%. Συνεπώς, αυτά τα νοικοκυριά μπορούν να αναμένουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων στο μέλλον.

Το “Solar Powers Heat 2023” αποκαλύπτει ότι ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και αντλιών θερμότητας μπορεί να λειτουργήσει ως δυναμικός σύμμαχος, ανατρέποντας την παραπλανητική άποψη ότι τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να συμβάλουν στη θέρμανση. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά μπορούν σημαντικά να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Ακόμα και σε χρονιές με ιδιαίτερα κρύους χειμώνες στη βόρεια Ευρώπη, μπορούν να συνεισφέρουν το 36% των αναγκών μιας αντλίας θερμότητας. Σε χρονιές με ζεστούς χειμώνες, μπορεί να καλυφθεί έως και το 63% των αναγκών μιας αντλίας θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά.

Η ανάλυση αναφέρει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για να αποκομιστούν τα οφέλη αυτά από όλους τους Ευρωπαίους. Απαιτούνται πολιτικές στο επίπεδο της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο για να διασφαλιστεί ότι οι όσοι εγκαθιστούν πάνελ και αντλίες θα δουν απόδοση της επένδυσης εντός 10 ετών.