Σχεδόν το 10% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως προέρχεται από τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά για το πρώτο μισό του 2020, σύμφωνα με νέα έκθεση του βρετανικού think tank Ember.

Ειδικότερα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς και ηλιακούς σταθμούς ήταν 14% υψηλότερη κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τις 1129 Twh έναντι 992 το 2019. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο των αιολικών και φωτοβολταϊκών στο παγκόσμιο μίγμα ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε στο 9.8% στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εν συγκρίσει με το 8.1% την περσινή χρονιά, σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της έκθεσης.

Η Ember αναφέρει πως ανέλυσε δεδομένα από 48 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 83% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δύο αυτές μορφές παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας αντιπροσωπεύουν το 42% στην περίπτωση της Γερμανίας για την ίδια περίοδο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 32%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 21% της ενέργειας προήλθε από τις δύο προαναφερόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ, ενώ σε άλλες χώρες η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: 13% Τουρκία, 12% ΗΠΑ και 10% σε Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Βραζιλία.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι το μερίδιο του άνθρακα στο παγκόσμιο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής για τους πρώτους έξι μήνες του 2020 διαμορφώθηκε στο 33%.

(energypress.gr)