Σημαντική άνθηση γνωρίζουν οι θέσεις εργασίας στην παγκόσμια βιομηχανία ανανεώσιμης ενέργειας με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του IRENA (International Renewable Energy Agency) να κάνουν λόγο για 11.500.000 θέσεις εργασίας το 2019.

Ειδικότερα, στην έβδομη έκδοση του Renewable Energy and Jobs – Annual Review υπογραμμίζεται ότι οι θέσεις απασχόλησης στην ηλιακή βιομηχανία κατέχουν την “μερίδα του λέοντος”, όντας οι 3.8 εκατόμμυρια εκ του συνόλου των 11.5 εκατομμυρίων.

Επιπρόσθετα, το 2019, το 63% του συνόλου εντοπίζεται στην αγορά της Ασίας, επιβεβαιώνοντας την ηγετική της θέση στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της σχετικής αγοράς.

Στη δεύτερη θέση ως προς το πλήθος των θέσεων εργασίας έρχεται ο κλάδος των βιοκαυσίμων, φτάνοντας τα 2.5 εκατομμύρια. Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση του IRENA, πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα της αγροτικής παραγωγής, σε χώρες όπως Βραζιλία, Κολομβία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Ταϊλάνδη, με δραστηριότητες εντάσεως εργασίας.

Την κορυφή της πυραμίδας της “πράσινης απασχόλησης” συμπληρώνουν οι κλάδοι των υδροηλεκτρικών και της αιολικής βιομηχανίας με 2 εκατομμύρια και 1.2 εκατ θέσεις εργασίας, αντίστοιχα.

χολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο γενικός διευθυντής του IRENA, Francesco La Camera είπε πως “Η υιοθέτηση και ενσωμάτωση των ΑΠΕ δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει το τοπικό είσόδημα τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες ενεργειακά αγορές”.

Ενδιαφέρον ακόμη να υπογραμμίσουμε είναι το στοιχείο ότι οι θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιδεικνύουν καλύτερο δείκτη ενσωμάτωσης και ισορροπίας ανάμεσα στα δύο φύλα έναντι του κλάδου των ορυκτών καυσίμων, με τις γυναίκες να κατέχουν το 32% των συνολικών θέσεων εργασίας στη βιομηχανία των ΑΠΕ ένατνι 21% στα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, να συμπληρώσουμε την εκτίμηση του IRENA στην πρόσφατη δημοσίευσή του “Post-COVID Recovery Agenda, όπου αναφέρεται πως ένα φιλόδοξο και εύστοχο πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και 5.5 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία παρά μια μέθοδος τύπου “business-as-usual”.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

(energypress.gr)