Έγιναν αποδεκτά στο Ευρωκοινοβούλιο μέτρα που αποσκοπούν στην αύξηση του ρυθμού ανακαινίσεων των κτιρίων, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εξοικονόμηση ενέργειας. Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θέτει ως στόχο να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και η κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ μέχρι το 2030, και να γίνει ο τομέας κλιματικά ουδέτερος έως το 2050. Επιπλέον, ένας στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό ανακαίνισης των κτιρίων που δεν είναι ενεργειακά αποδοτικά και να παρέχονται καλύτερες πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων γενικά.

Από το έτος 2028 και μετά, όλα τα νεόκτιστα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Για τα κτίρια που χρησιμοποιούνται ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές, η προθεσμία αυτή ισχύει από το έτος 2026. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να εφοδιάζονται με τεχνολογίες συλλογής ηλιακής ενέργειας, εάν αυτό είναι εφικτό τεχνικά και οικονομικά, έως το 2028. Ωστόσο, τα κτίρια κατοικιών που υποβάλλονται σε μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση έχουν προθεσμία έως το 2032 για να προσαρμοστούν στις προαναφερθείσες απαιτήσεις.

Μέχρι το 2030, τα κτίρια κατοικιών θα πρέπει να επιτύχουν τουλάχιστον κατηγορία Ε στην κλίμακα απόδοσης ενέργειας Α-Γ, ενώ η κατηγορία D θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2033. Για τα μη οικιστικά και δημόσια κτίρια, οι σχετικές κατηγορίες θα πρέπει να επιτευχθούν έως το 2027 και το 2030 αντίστοιχα. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης θα γίνεται με μονωτικές εργασίες ή βελτιώσεις στο σύστημα θέρμανσης, όταν ένα κτίριο πωλείται ή υποβάλλεται σε σημαντική ανακαίνιση, ή όταν υπογράφεται νέο συμβόλαιο μίσθωσης σε περίπτωση ενοικίασης. Τα εθνικά σχέδια ανακαίνισης θα καθορίσουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Τα σχέδια ανακαίνισης σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να περιλαμβάνουν μηχανισμούς που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και χρηματοδότηση, ώστε να βοηθήσουν στην ανανέωση των κτιρίων. Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να δημιουργήσουν δωρεάν σημεία πληροφόρησης και προγράμματα ανακαίνισης χωρίς κόστος. Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχουν χρηματοδότηση που θα πριμοδοτεί τις πιο βαθιές αλλαγές, ιδίως για τα κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις. Επιπλέον, ειδικές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις θα πρέπει να παρέχονται σε ευπαθή νοικοκυριά.

Οι νέοι κανόνες δεν θα ισχύουν για τα κτίρια μνημειακού χαρακτήρα. Επιπλέον, οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να εξαιρέσουν από τους νέους κανόνες κτίρια που έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική αξία, τεχνικά κτίρια, κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, εκκλησίες και χώρους λατρείας, και δημόσιες κοινωνικές κατοικίες όπου οι ανακαινίσεις θα αυξήσουν το κόστος των ενοικίων. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης στα κράτη μέλη να μπορούν να προσαρμόζουν τους νέους στόχους ανάλογα με την οικονομική και τεχνική σκοπιμότητα των ανακαινίσεων και τη διαθεσιμότητα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.