Σε μια νέα έκδοση προχώρησε ο σύνδεσμος WindEurope με θέμα την επίδραση του κορωνοϊού στην αιολική ενέργεια, ειδικότερα σε ότι αφορά τις νέες εγκαταστάσεις, τα χρονοδιαγράμματα των έργων, τη χρηματοδότηση και την παραγωγή κατά το α΄ εξάμηνο του 2020.

Ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι παρόλο που υπήρξαν διαταράξεις στο α΄τρίμηνο, τα επίπεδα εγκαταστάσεων ήταν παρόμοια με προηγούμενα χρόνια και η χρηματοδότηση στην Ευρώπη έφτασε τα 14,3 δις. ευρώ. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι ο κλάδος των αιολικών είναι σε θέση να συνεισφέρει σε μια πράσινη οικονομική ανάκαμψη βάσει του σχεδίου ύψους 750 δις. της Ε.Ε., εκ των οποίων το 30% θα στραφεί σε πράσινες επενδύσεις.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής πολιτικής του WindEurope, Πιερ Ταρντιώ, “το α΄εξάμηνο δεν ήταν συνηθισμένο. Η Ευρώπη εφήρμοσε άνευ προηγουμένου μέτρα για την κρίση που επηρέασαν όλους τους οικονομικούς τομείς, όμως τα αιολικά αποδείχτηκαν ανθεκτικά. Οι ανεμογεννήτριές μας παρήγαγαν ποσότητες-ρεκόρ. Οι κυβερνήσεις πραγματοποίησαν ανταγωνιστικές δημοπρασίες και ο κλάδος συνέχισε να κατασκευάζει νέα πάρκα εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας”.

Η Ευρώπη εγκατέστησε 5,1 γιγαβάτ στο α΄εξάμηνο, εκ των οποίων 3,9 χερσαία και 1,2 υπεράκτια αιολικά. Οι χερσαίες εγκαταστάσεις ήταν λίγο επάνω από το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας (3,7 γιγαβάτ), όμως οι υπεράκτιες ήταν λίγο χαμηλότερες (1,5 γιγαβάτ). Η Γερμανία είχε τις περισσότερες χερσαίες προσθήκες με 591 μεγαβάτ και ακολούθησαν η Γαλλία (494 μεγαβάτ) και η Ισπανία (446 μεγαβάτ). Εκτός της Ε.Ε., η Βρετανία είχε 507 μεγαβάτ, η Ρωσία 450 μεγαβάτ και η Τουρκία 232 μεγαβάτ.

Για το σύνολο του έτους, η προηγούμενη εκτίμηση για 17,7 γιγαβάτ εγκαταστάσεων θεωρείται ανέφικτη και ο σύνδεσμος αναμένει αριθμό μειωμένο κατά 20%.

Ο κορωνοϊός επηρέασε τη ζήτηση ηλεκτρισμού κατά το α΄εξάμηνο, η οποία υποχώρησε έως κατά 25% στη χειρότερη περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο τα αιολικά παρήγαγαν 241 τεραβατώρες καλύπτοντας το 17% των ευρωπαϊκών αναγκών.

Τέλος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας αύξησαν το κόστος χρέους βραχυπρόθεσμα και άσκησαν πίεση στη ρευστότητα στα κράτη της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Παρά το δύσκολο περιβάλλον, κατά το α΄εξάμηνο σημειώθηκαν χρηματοδοτήσεις-ρεκόρ ύψους 14,3 δις. ευρώ για νέα αιολικά. Τα υπεράκτια αιολικά ιδίως προσέλκυσαν επενδύσεις 11 δις. εξ αυτών.