Τη νέα του έκθεση για την αγορά φωτοβολταϊκών της Ευρώπης κατά την περίοδο 2021-24 δημοσίευσε ο σύνδεσμος SolarPower Europe, όπου περιλαμβάνει και τις προβλέψεις του για την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος αναμένει ότι στη χώρα μας θα εγκατασταθούν 4,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών στην εν λόγω περίοδο με ετήσια άνοδο 23% ώστε να φτάσει η συνολική ισχύς τα 7,6 γιγαβάτ το 2024. Στο χαμηλό σενάριο η πρόσθετη ισχύς υπολογίζεται σε 2,2 γιγαβάτ ενώ στο υψηλό σενάριο σε 5,2 γιγαβάτ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του 2019, η χώρα μας ήταν 6η στην κατά κεφαλήν ηλιακή ενέργεια από φ/β με 321 βατ ανά κάτοικο. Ταυτόχρονα, το μερίδιο της χώρας μας στην ευρύτερη αγορά της Ευρώπης αναμένεται να διατηρηθεί σταθερό από το 2020 ως το 2024 στο 3%.

Όσον αφορά τις προκλήσεις για τον εγχώριο κλάδο, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν περιλαμβάνει ακόμα λεπτομέρειες για τους επόμενους διαγωνισμούς, ενώ προβλέπει έντονη εξάρτηση από έργα δίχως επιδοτήσεις. Παράλληλα, τονίζεται ότι παρά τη φιλοδοξία σε επίπεδο ΕΣΕΚ, η κυβέρνηση έθεσε νέα επιβάρυνση στους παραγωγούς ΑΠΕ η οποία μπορεί να περιορίσει τα έσοδα των φωτοβολταϊκών. Το μέτρο αυτό μπορεί να περιορίσει τις εγκαταστάσεις στα 7,7 γιγαβάτ ως το 2030.

Τέλος, γίνεται λόγος και για τους prosumers όπου έχει τεθεί στόχος για 1 γιγαβάτ ως το 2030, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο πλαίσιο του net metering.

(energypress.gr)