Η πανδημία του κορωνοϊού (Covid-19) έχει προκαλέσει περισσότερη διαταραχή στον ενεργειακό τομέα από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία, αφήνοντας τις επιπτώσεις της αισθητές για πολλά χρόνια ακόμα, όπως επισημαίνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη νέα του ετήσια έκθεση.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στη σύνοψη της έκθεσης που δημοσιεύτηκε στα ελληνικά, η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ενεργειακή Ανασκόπηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA World Energy Outlook (WEO)) εξετάζει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της πανδημίας και συγκεκριμένα πως επηρεάζει τις προοπτικές για ταχεία μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η σημερινή κρίση αποτελεί μια υποχώρηση των προσπαθειών για ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα ή έναν καταλύτη που θα επιταχύνει το ρυθμό της αλλαγής. Η πανδημία απέχει πολύ από την ολοκλήρωσή της, πολλές αβεβαιότητες παραμένουν και σημαντικές πολιτικές αποφάσεις για τον τομέα της ενέργειας δεν έχουν παρθεί ακόμα.

Η συγκεκριμένη Ανασκόπηση εξερευνά διάφορους τρόπους εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού (Covid-19), με ιδιαίτερη έμφαση στα καθοριστικής σημασίας επόμενα δέκα χρόνια έως το 2030. Σε αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική χρονική στιγμή για τον ενεργειακό τομέα και για την επείγουσα παγκόσμια ανταπόκριση στην κλιματική αλλαγή, το WEO-2020 παρουσιάζει την ιστορική φύση των επιλογών, τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που θα καθορίσουν το προς τα πού βαδίζουμε από εδώ και στο εξής.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση του WEO εδώ.

(energypress.gr)