Μια θέση στο «top 10» των χωρών μελών της ΕΕ με την μεγαλύτερη αύξηση εγκατεστημένης ισχύος σε φωτοβολταϊκά καταλαμβάνει η Ελλάδα για το 2022, σύμφωνα με σχετική έκθεση της SolarPower Europe.

Ειδικότερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση με 1.4 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε ηλιακούς σταθμούς στο σύνολο του έτους, καταγράφοντας σημαντική αύξηση από τα 0.9 GW του αμέσως προηγούμενου έτους.

Τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα υπογραμμίζουν και τα πρόσφατα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ και τα οποία αφορούν την εκτίμηση του Διαχειριστή για τις νέες εντάξεις στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας για το 2023. Αθροιστικά, ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμάει ότι μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.105 MW αναμένεται να συνδεθούν στο σύστημα την νέα χρονιά με την μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά, ήτοι 1.584 MW. Θα ακολουθήσουν τα αιολικά πάρκα, με την αύξηση του χαρτοφυλακίου τους κατά 412 MW, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες λιγότερο διαδεδομένες «πράσινες» τεχνολογίες.

Αναλύοντας περαιτέρω το top 10 της Ευρώπης όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση της SolarPower Europe, η τελική κατάταξη ως προς τις πρώτες θέσεις δεν επεφύλαξε ιδιαίτερες εκπλήξεις με την Γερμανία να διατηρεί τα ηνία σε συνέχεια αντίστοιχης πρωτιάς το 2021.

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης έκλεισε την χρονιά μετρώντας 7.9 GW νέας εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος, σύμφωνα την έκθεση της SolarPower Europe για την αγορά φωτοβολταϊκών 2022-2026. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνιστά την 9η μεγαλύτερη αγορά σε όρους νέας ισχύος για το 2022.

Σε απόσταση «αναπνοής» ακολουθεί η Ισπανία με 7.5 GW και έπονται κατά σειρά η Πολωνία με 4.9 GW, η Ολλανδία με 4.0 GW και η Γαλλία με 2.7 GW σε νέα εγκατεστημένη ισχύ για το 2022.

Αν και το «top 5» παραμένει ίδιο σε σχέση με το 2021, εξελίξεις είχαμε στην κατηγορία του «top 10» με δύο νέες συμμετοχές, αυτές των Πορτογαλία και Σουηδία, οι οποίες εκτόπισαν από την σχετική κατάταξη τις Ουγγαρία και Αυστρία.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι 10 κορυφαίες αγορές της Ευρώπης κινούνται στην κλίμακα των GW. Το 2022, 26 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ξεπέρασαν τα επίπεδα σε όρους νέας εγκατεστημένης ισχύος της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

(energypress.gr)