Το «φράγμα» των 300 GW αναμένεται να ξεπεράσει φέτος η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για πρώτη φορά στα χρονικά, με «σημαιοφόρους» την Κίνα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency), η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% φέτος σε σχέση με την πέρυσι, ξεπερνώντας τον «σκόπελο» των 300 GW για πρώτη φορά. Τα φωτοβολταϊκά διατηρούν την «μερίδα του λέοντος» αντιπροσωπεύοντας το 60% της εν λόγω αύξησης παγκοσμίως, με την συνολική ισχύ εν λειτουργία να υπολογίζεται στα 190 GW, 25% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που καταγράφεται στην έκθεση του IEA είναι ότι σχεδόν τα 2/3 των νέων ηλιακών έργων που θα προστεθούν φέτος αφορούν σε έργα μεγάλης κλίμακας (utility-scale projects) και τα οποία κυρίως «συναντιούνται» σε Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λιγότερες «φιλοδοξίες» από τα αιολικά

Μετά από μια σημαντική υποχώρηση της τάξης του 32% το 2021, νέες μονάδες χερσαίων αιολικών αναμένεται να επανακάμψουν ελαφρά φέτος και να φτάσουν σχεδόν τα 80 GW. Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι θα κινηθούν σε υποχώρηση κατά 40% το 2022, μετά από έναν τετραπλασιασμό λόγω Κίνας και της προθεσμίας στην επιδότηση των έργων.

Παρά την μείωση, οι νέες εγκαταστάσεις offshore αιολικών θα συνεχίσουν να είναι διπλάσιες έναντι του 2020, χάρη στην διατήρηση των επαρχιακών κινήτρων που δίνει η Κίνα και της ανάπτυξης της τεχνολογίας στα πλαίσια της ΕΕ. Κατά συνέπεια, η Κίνα αναμένεται να διατηρήσει την «πρωτοκαθεδρία» παγκοσμίως σε όρους εγκατεστημένης ισχύος και να ξεπεράσει ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο μαζί μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Τα ίδια το 2023 εκτός αν…

Σε ότι αφορά το 2023, ο IEΑ υπογραμμίζει πως ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ ως προς τα νέα έργα θα παραμείνει σταθερός συγκριτικά με το 2022, εκτός κι αν προωθηθούν και εφαρμοστούν νέες και ισχυρότερες πολιτικές το 2023 και συνεπικουρούν στην ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ.

(energypress.gr)