Ρεκόρ ανάπτυξης αναμένεται να γνωρίσει η αιολική βιομηχανία μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (Global Wind Energy Council/GWEC), υπογραμμίζοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού θα καθυστερήσει αλλά δεν θα ακυρώσει τα σχεδιαζόμενα έργα.

«Ενώ μερικά έργα έχουν επαναπροσδιορίσει την ολοκλήρωσή τους μέσα στο 2021 λόγω της πανδημίας, η επόμενη χρονιά αναμένεται να αποτελέσει έτος ρεκόρ για την αιολική βιομηχανία με 78 γιγαβάτ νέας αιολικής ισχύος», αναφέρει η GWEC σε σχετική έκθεσή της και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Συνολικά, περίπου 348 GW νέων χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών αναμένεται να τεθούν «online» μέχρι τα τέλη του 2024, πράγμα που θα αυξήσει την συνολική αιολική ισχύ σε περίπου 1000 γιγαβάτ.

«Το 50% των νέων χερσαίων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας που θα προστεθούν το διάστημα 2020 με 2024 αφορούν την Κίνα και τις ΗΠΑ, θέλοντας να προλάβουν να «εκμεταλλευτούν» το καθεστώς των επιδοτήσεων».

Το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά και γρήγορα τα τελευταία χρόνια, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις πιέζονται να περικόψουν τις εκπομπές άνθρακα, γεγονός που βοηθάει στην μετατόπιση επενδύσεων από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ, όπως είναι η αιολική ενέργεια.

(energypress.gr)