αυτονομα φΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ συστηματα


 

autonoma

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ονομάζονται τα συστήματα εκείνα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο και την αποθηκεύουν σε συσσωρευτές, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με το δίκτυο (ΔΕΗ) παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία με τη βοήθεια φωτοβολταικων.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να είναι και υβριδικά στην περίπτωση που συνεργάζονται και με άλλες πηγές ενέργειας όπως ένα μικρό υδροηλεκτρικό, μια ανεμογεννήτρια ή ακόμη και ένα ηλεκτροπαραγωγώ ζεύγος.

 Το απλούστερο αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, αποτελείται από τις φωτοβολταϊκές μονάδες (πλαίσια) και έναν διαχειριστή παροχής (controler).

 Ένα σύνηθες αυτόνομο σύστημα συμπεριλαμβάνει επιπλέον συστοιχία από μπαταρίες και έναν ρυθμιστή φόρτισης.

 Επιπλέον, εάν το δίκτυο κατανάλωσης είναι για εναλλασσόμενο ρεύμα, απαιτείται και ένας αντιστροφέας (inverter), ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο.

Συνοπτικά ένα αυτόνομο φωτοβολταικό λειτουργεί ως εξής: όσο υπάρχει ηλιοφάνεια ο ρυθμιστής φόρτισης φορτίζει τους συσσωρευτές με τη βοήθεια των φωτοβολταικών πλαισίων. Οι συσσωρευτές δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια στο χρήστη μέσω του αντιστροφέα ο οποίος μετατρέπει την τάση των συσσωρευτών σε χρήσιμη εναλλασσόμενη τάση για τον ιδιοκτήτη.

Όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ο χρήστης παίρνει ενέργεια μόνο τους συσσωρευτές μέχρι ενός ορίου εκφόρτισης (πχ 50%) ώστε να διαφυλαχθεί και η μακροζωία των μπαταριών.

Γενική αρχή στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούνται με αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, είναι ότι οι ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνα, θερμαντήρας νερού κλπ), ΔΕΝ λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα διότι ένα αυτόνομο σύστημα ικανό να εξυπηρετεί και αυτές τις συσκευές, είναι ασύμφορο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

  1. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες οικονομίας ή λαμπτήρες LED. Αντικαταστήστε το παλιό ψυγείο με ένα καινούριο ενεργειακής κλάσης Α+. Προτιμήστε το μαγείρεμα με γκάζι . Η σωστή εκτίμηση των καταναλώσεων σας  θα σας γλυτώσει χρήματα.

Τα αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα αποτελούν ιδανική επιλογή για εξοχικές κατοικίες, το τροχόσπιτο και το σκάφος σας,  για σπίτια που δεν μπορούν να συνδεθούν με το δημόσιο δίκτυο της ΔΕΗ (είτε γιατί δεν υπάρχει άδεια, είτε γιατί είναι απομακρυσμένο το δίκτυο και έχει τεράστιο κόστος.

Αναλύουμε πρώτα τις ανάγκες και τις καταναλώσεις της κατοικίας ή της επιχείρησης σας και προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις καλύπτοντας τις ανάγκες σας

O ενδιαφερόμενος σε συνεργασία με εξειδικευμένο μηχανικό θα πρέπει να αξιολογήσει τις ανάγκες του κτιρίου και της οικογένειάς του ώστε να σχεδιαστεί ένα οικονομικό, ασφαλές, αξιόπιστο και λειτουργικό αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης.

 


 

Tags: Αυτόνομα Φωτοβολταικά Συστήματα, Αυτόνομα, Αυτόνομα Φ/Β

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας να πλοηγείστε στην ιστοσελίδα συμφωνείτε με τη χρήση cookies από εμάς.Για περισσότερες πληροφορίες κάνετε κλικ εδώ