“Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες 9 Μαΐου 2019 στο ξενοδοχείο Divani Caravel το 4ο ετήσιο συμπόσιο της HAEE (Hellenic Association for Energy Economics).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο τύπου της ΗΑΕΕ:

“Εκατοντάδες συμμετέχοντες τίμησαν το Συμπόσιο με την παρουσία τους, ενώ οι ομιλίες, οι παρουσιάσεις και ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των ομιλητών και του κοινού βελτίωσαν τις γνώσεις όλων για τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα αυτής της εποχής. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν εξαιρετικές ευκαιρίες για δικτύωση και μάθηση περισσότερων για το έργο της HAEE.

Συμφωνήθηκε γενικά ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη χρηματοδότηση για νέα έργα, αλλά και για ένα αξιόπιστο και σταθερό κανονιστικό πλαίσιο και για μια αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να καταστεί η αγορά πιο ανταγωνιστική.”

Το Συμπόσιο επικεντρώθηκε σε σημαντικά θέματα, όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο ρόλος του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην περιοχή, η χρηματοδότηση και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην ενέργεια, η ενεργειακή απόδοση, καθώς και οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Την ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, η οποία ήταν Silver Sponsor του Συμποσίου, εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής κος Τομαράς Κωνσταντίνος, ο οποίος αναφέρθηκε κατά τη 2η ημέρα του συνεδρίου στην ανάπτυξη νέων φωτοβολταϊκών έργων στην Ελλάδα, τονίζοντας τόσο τις ανάγκες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά των φωτοβολταϊκών στο πλαίσιο των νέων δεδομένων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Target Model, των Διαγωνιστικών Διαδικασιών, τις Ενεργειακές Κοινότητες καθώς και τις λοιπές εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί πρόσφατα στον κλάδο.

Αναφέρθηκε στο κομμάτι των καθυστερήσεων που παρουσιάζεται στην αδειοδοτική διαδικασία λόγω πληθώρας αιτημάτων και υποστελέχωσης των υπηρεσιών αλλά επίσης τονίστηκε η έλλειψη ηλεκτρονικής πληροφόρησης των επενδυτών σχετικά με τη χωρητικότητα των γραμμών αλλά και την θεσμοθέτηση ανοιχτού ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου αιτήσεων ανά περιοχή.

Κοινή θέση που ακούστηκε και από άλλους ομιλητές του πάνελ ήταν η δημιουργία ενός “One Stop Energy Spot”, συμφερόντων Δημοσίου, με πρόσβαση στις υπηρεσίες για την ευκολότερη διεκπεραίωση των φακέλων και την βέλτιστη κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Αναφορά έγινε ασφαλώς τόσο στο χωροταξικό όσο και στην ανησυχία που δημιουργείται στην αγορά για την ενδεχόμενη έλλειψη υλικών σύνδεσης λόγω των πολλών προσδοκώμενων εγκαταστάσεων (π.χ. ξύλινες κολόνες μέσης τάσης) και τέλος θίχτηκε και η θετική επίδραση που θα έχει η ενδεχόμενη μείωσης του συνόλου των εγγυητικών επιστολών που πρέπει να καταβάλει ένας επενδυτής καθώς κατατάσσεται, στο κομμάτι αυτό, η χώρα μας “ακριβή” σε σχέση με άλλες ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ισπανία.

Ευχόμαστε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες να συνεχιστούν στο μέλλον καθώς προάγουν με τον καλύτερο τρόπο θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος και θέτουν βάσεις για προβληματισμό και ανοιχτό διάλογο μεταξύ των συνιστωσών του κλάδου.

Η ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ ευχαριστεί ιδιαίτερα την ΗΑΕΕ για την συνεργασία και την άψογη διοργάνωση.